De nationale luchtvaartmaatschappij van Turkije, Turkish Airlines, heeft de vluchten naar Israël tot nader order opgeschort vanwege de spanningen tussen Israël en Hamas, zei THY persadviseur Yahya Üstün dinsdag.

In een verklaring op X, voorheen Twitter, zei Üstün dat de vluchten zijn opgeschort vanwege de huidige situatie in Israël.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar Ben Gurion Airport opgeschort.

Het Amerikaanse Delta zei maandag dat het alle vluchten naar Israël schrapt tot het einde van de maand.

“Omdat Delta de gebeurtenissen in de regio blijft volgen, hebben we de moeilijke beslissing genomen om onze vluchten naar Tel Aviv te annuleren tot 31 oktober 2023”, aldus de maatschappij.

American Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair en anderen hebben ook vluchten naar Tel Aviv’s Ben Gurion luchthaven geschrapt.

Een woordvoerder van de Israëlische luchthaven Ben Gurion zei dat de luchthaven dinsdag gewoon doorging met haar activiteiten en verwierp daarmee een verklaring van Hamas dat de Palestijnse factie de luchthaven had bestookt met raketten uit de Gazastrook.

Meer dan 1.800 mensen zijn gedood in de escalatie sinds zaterdag, waaronder meer dan 1.000 Israëli’s.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen om alle kracht van Israël te gebruiken om de capaciteiten van Hamas te vernietigen en “wraak te nemen voor deze zwarte dag”.

Luchtaanvallen op Gaza

Israël heeft dinsdag voor de derde dag zijn luchtaanvallen op de Gazastrook voortgezet, na een meervoudige aanval van Hamas op Israëlische steden in de buurt van het aan zee gelegen gebied.

Hamas zei dat de aanval een reactie was op Israëlische schendingen van het Al-Aqsa moskeecomplex in bezet Oost-Jeruzalem en toenemend geweld van kolonisten.

Israël vergeldde met een reeks luchtaanvallen op de Gazastrook en legde een totale blokkade op aan het gebied, waar bijna 2,3 miljoen mensen wonen.

Het Israëlische leger zei dinsdag dat het massale luchtaanvallen had uitgevoerd op meer dan 100 doelen in Gaza.

Het leger zei dat haar strijdkrachten vier Palestijnse schutters hadden gedood die hadden geprobeerd Israël binnen te dringen in de buurt van Zikim bij Gaza.

Israëlische troepen beschoten Palestijnse vissersboten in de haven van Gaza, waardoor een aantal boten in vlammen opgingen.

Minister van Economie

Het leger zei ook dat Juad Abu Smallah, de minister van Economie van Hamas, gedood werd tijdens een luchtaanval in de stad Khan Younis in Gaza.

Hamas bevestigde dinsdag dat twee van zijn functionarissen waren gedood bij Israëlische aanvallen in Gaza.

De groep vergeldde door raketten af te vuren op centrale steden in Israël, waaronder Ashkelon, Tel Aviv, Beersheba en Rishon LeZion.

Hamas zei dat het Ashkelon had beschoten met honderden raketten als reactie op de verplaatsing van burgers in Gaza. De Palestijnse beweging zei ook raketten te hebben afgevuurd op de luchthaven Ben Gurion.

Meer dan 1.800 mensen zijn gedood in de escalatie sinds zaterdag, onder wie meer dan 1.000 Israëli’s.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen alle kracht van Israël te gebruiken om de capaciteiten van Hamas te vernietigen en “wraak te nemen voor deze zwarte dag”.

Bron: Sabah