De Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines, een halfstaatse onderneming, geeft naar verluidt vluchtkortingen aan sympathisanten van de regerende AKP-partij van president Erdogan in Europa, dat schrijven Turkse media.

Deze voordelen zijn beschikbaar voor leden van de UID, de grootste lobbygroep van de AKP in het buitenland.

Op de officiële website van Turkish Airlines is er echter niets te vinden over deze aanbiedingen.

Op het eerste gezicht lijkt het aanbod aantrekkelijk: de Turkse “Union of International Democrats” (UID) heeft een overeenkomst gesloten met Turkish Airlines voor kortingen.

Deze omvatten kortingen van twee tot tien procent op de ticketprijs, lage wijzigingskosten en tien kilo extra bagage voor degenen die hun UID-lidmaatschapsnummer bij de boeking opgeven.

Volgens een memo van Esma Koc Agca, de Duitse vicevoorzitter van de UID, aan de regionale voorzitters in Duitsland, dat FOCUS online heeft ingezien, is de overeenkomst al op 1 mei ingegaan.

Deze informatie werd verspreid via sociale media en een reisbureau in Hessen.

In de brief staat onder andere: “UID-leden krijgen speciale kortingen op vliegtickets van Turkish Airlines (THY). Dit is een geweldige kans om nieuwe leden te werven binnen deze nieuwe overeenkomst.”

UID-leden krijgen speciale kortingen op Turkish Airlines-tickets, 10 kg extra bagage en minimale wijzigings- en annuleringskosten. Voor reserveringen moeten leden hun vluchtinformatie en UID-lidmaatschapsnummer naar het opgegeven e-mailadres sturen.

De groep werd in 2004 opgericht op initiatief van Erdogan. Vanuit het hoofdkantoor in Keulen coördineert de UID haar activiteiten in diverse EU-landen.

De UID, die in Duitsland als vereniging is geregistreerd en daar de meeste vestigingen op EU-niveau heeft, ziet zichzelf als een bemiddelaar tussen Europese Turken en de landen waar zij wonen.

Turkish Airlines, een halfstaatse maatschappij, biedt deze kortingen aan, feitelijk gefinancierd door Turkse belastingbetalers.

Op de website van Turkish Airlines is niets te vinden over deze kortingen voor UID-leden.

Bron: Avrupa Postasi