Foto: Een vakantieganger is onderweg vanuit Turkije naar Europa

In Keulen eindigde een familievakantie niet zoals gepland, maar eerder met frustratie toen vijf vakantiegangers plotseling €400 extra moesten betalen tijdens hun terugreis uit Turkije. Bekijk hier de beelden. 

De 40-jarige Emal bracht met zijn broers, zussen en hun partners vier dagen door in Alanya, een populaire badplaats aan de Turkse Rivièra.

Volgens de Duitse media veranderde de stemming van de familie echter drastisch op de luchthaven van Antalya, toen ze terug wilden keren naar Düsseldorf.

Bij het boarden werden ze geconfronteerd met een probleem: hun handbagage voldeed niet aan de voorgeschreven richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij SunExpress, een dochteronderneming van Lufthansa AG en Turkish Airlines.

Het extra gewicht van de handbagage kostte de vakantiegangers €80 per persoon, wat resulteerde in een totaalbedrag van €400.

Dit terwijl de vluchten zelf slechts iets meer dan €360 hadden gekost.

Emal beweert dat ze zich aan de voorgeschreven bagagelimieten hielden en het gewicht van hun handbagage zelfs hadden gecontroleerd met een reisweegschaal.

Ondanks hun bezwaren werden ze gedwongen om de extra kosten te betalen.

De luchtvaartmaatschappij SunExpress verklaarde dat passagiers die handbagage meenemen die de toegestane afmetingen overschrijdt, een toeslag moeten betalen.

Hoewel Emal er zeker van is dat ze binnen de voorgeschreven grenzen bleven, bleven ze uiteindelijk zitten met de €400 extra kosten.

De groep had het zogenaamde SunLight-tarief van de luchtvaartmaatschappij geboekt, dat handbagage van 40 × 30 × 20 centimeter en maximaal vier kilogram toestond.

De verschillende regels voor handbagage van verschillende luchtvaartmaatschappijen kunnen verwarrend zijn voor reizigers.

Richtlijnen SunExpress

SunExpress verklaarde dat klanten transparant worden geïnformeerd over de tariefrichtlijnen tijdens het boekingsproces en op de website.

“Als passagiers handbagage meenemen die de toegestane afmetingen overschrijdt, zijn onze medewerkers ter plaatse helaas verplicht om een toeslag te berekenen voor overgewicht (bij instappen van 80 euro per stuk),” aldus de luchtvaartmaatschappij.

Het was ooit een manier voor veel reizigers om kosten te besparen door alleen met handbagage te reizen.

Maar tegenwoordig kan dit bij veel luchtvaartmaatschappijen leiden tot aanzienlijke kosten. Het is belangrijk om de specifieke richtlijnen per luchtvaartmaatschappij en tarief te kennen om onaangename verrassingen bij het instappen te voorkomen.

Bron: Duitse media