In 2023 gaven Turkse ouders vooral de naam “Alparslan” aan hun pasgeboren jongens en “Asel” aan meisjes, wat een verandering markeerde in de populairste naam voor meisjes vergeleken met het voorgaande jaar.

Volgens de kinderstatistieken van TÜİK, die op 19 april zijn vrijgegeven, kregen vorig jaar 8.957 pasgeboren jongens de naam “Alparslan”, terwijl ouders “Asel” kozen voor 8.114 pasgeboren meisjes.

Direct achter “Alparslan” stonden “Yusuf” en “Göktuğ” voor jongens, terwijl onder meisjes “Zeynep” en “Defne” respectievelijk op de tweede en derde plaats van populariteit kwamen.

De gegevens toonden aan dat kinderen 26 procent van de bevolking van Turkije uitmaakten, wat neerkomt op 22,2 miljoen minderjarigen.

De officiële gegevens toonden ook aan dat het percentage kinderen in de bevolking van Turkije hoger was dan dat van lidstaten van de Europese Unie in 2023.

Bij het analyseren van de kinderbevolkingsratio’s binnen de provinciale bevolkingen had de zuidoostelijke stad Şanlıurfa het hoogste kinderbevolkingspercentage met 44,4 procent in 2023, terwijl Tunceli in het oosten van het land het laagste percentage had met 16,5 procent.

Bron: Hürriyet