Een man zit op zijn motor terwijl een verpleegster hem vaccineert, in Şanlıurfa, in het zuidoosten van Turkije, 27 aug. 2021.

De zuidoostelijke Turkse provincie Şanlıurfa is een fabelachtige bestemming met zijn rijke geschiedenis en keuken, maar de coronavirus pandemie heeft haar reputatie geschaad.

Het risiconiveau wijst op de vaccinatiegraad in een bepaalde provincie, die in Şanlıurfa tot enkele dagen geleden slechts 53,1% bedroeg.

De provincie met de hoogste vaccinatiegraad is Muğla in het zuidwesten van Turkije, met 94,2%.

Deskundigen zeggen dat de meeste mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege het coronavirus of eraan sterven, niet gevaccineerd zijn, en dat dit in Şanlıurfa niet anders is.

Volgens de autoriteiten lopen de intensive afdelingen snel vol door het lage vaccinatiepercentage.

De plaatselijke gezondheidsautoriteiten trachten het aantal ziektegevallen te beperken en de vaccinatiegraad te verhogen door teams voor het opsporen van contacten en mobiele vaccinatieploegen die ook van deur tot deur gaan om mensen ervan te overtuigen hun vaccinaties te ondergaan.

De provincie heeft geen tekort aan vaccins, maar de aarzeling om het CoronaVac-vaccin of het Pfizer-BioNTech-vaccin te nemen, belemmert blijkbaar het vaccinatieprogramma.

De aarzeling is vooral groot onder de jongere bevolking, die een meerderheid vormt in de provincie.

Vorige maand zijn de autoriteiten begonnen met wekelijkse loterijen voor de gevaccineerden, waarbij tabletcomputers en fietsen worden uitgedeeld.

Professor Mehmet Gülüm, hoofd van het directoraat Gezondheid in Şanlıurfa, zegt dat de campagnes hen hebben geholpen het aantal vaccinaties te verdubbelen, maar dat ze nog een lange weg te gaan hebben.

Een man laat zich vaccineren in een ziekenhuis, in Şanlıurfa, in het zuidoosten van Turkije.

“We zijn erin geslaagd om een dagelijks vaccinatieaantal van 30.000 te bereiken, maar we moeten het verhogen tot 50.000 en meer,” vertelde hij Anadolu Agency (AA) op woensdag.

Hij constateert vooruitgang in het verhogen van het aantal gevaccineerde jongeren, van 7% in de begindagen van de vaccinatie voor jongeren tot ongeveer 30%.

“Berichten in de media spelen ook een rol bij het vergroten van de belangstelling voor vaccinatie. Ik denk dat meer mensen zich er nu van bewust zijn dat dit een ernstige zaak is, omdat ze het aantal slachtoffers en patiënten op de intensive care zien”, zei hij.

De provincie zat lange tijd onder een vaccinatiegraad van 55%, ondanks pogingen om de aarzeling van het publiek om te vaccineren weg te nemen.

Mobiele gezondheidsploegen rijden door de provincie in voertuigen met luidsprekers en roepen mensen op zich te komen vaccineren in het Turks, Koerdisch en Arabisch, de drie talen die het meest gesproken worden in Şanlıurfa.

Bron: Sabah