In Freiburg stond nu een 20-jarige man terecht voor fraude ten bedrage van bijna 6 miljoen euro.

De 20-jarige Emre C. uit Freiburg heeft bijna zes miljoen euro laten overmaken voor een vermeend Corona-testcentrum. Dat schrijft de Duitse site Welt.

Een sterk staaltje oplichting in Duitsland: een tiener richtte in volle coronaperiode zogezegd een testcentrum op en zag dankzij valse facturen maar liefst 5,7 miljoen euro op zijn rekening verschijnen.

De rechtbank heeft de man nu schuldig bevonden aan fraude. Het is bij lange na niet het enige geval van mogelijke fraude met facturen in testcentra.

Omdat hij ongeveer 5,7 miljoen euro heeft geïnd voor een Corona-testcentrum in Freiburg dat nooit is geëxploiteerd, heeft de arrondissementsrechtbank een 20-jarige man schuldig bevonden aan fraude.

Op het einde van de zomer van 2020 was de jongeman – toen zelfs nog geen 18 jaar – aan het opscheppen tegen zijn vrienden. Volgens hem was het zeer simpel om met de bestaande coronaregeling grof geld te verdienen.

Na de proeftijd van een jaar zal de rechtbank beslissen of een jeugdstraf wordt opgelegd, legde een woordvoerder maandag uit.

Simpele factuur 

Hij was er immers achter gekomen dat centra die Covid-testen uitvoerden zich lieten uitbetalen door de Kassenärtzlichen Vereinigung. Een simpele factuur volstond voor de artsenvereniging om de kosten te vergoeden.

Het enige wat de jongeman dus moest doen, was zijn stoute schoenen aantrekken: tussen maart en juni 2021 stuurde hij bijna 500.000 facturen door voor testen die nooit gebeurd waren.

En warempel, de bijhorende 5,7 miljoen euro verscheen daadwerkelijk op zijn rekening. Dat het tempo van 5.000 testen per dag in de praktijk gewoon onhaalbaar was, viel niet eens op.

De registratie van het vermeende Corona-testcentrum was een onbezonnen idee geweest tijdens het feesten, bekende de beklaagde voor de rechtbank van Freiburg, volgens een verslag van SWR.

Hij had alleen maar willen laten zien hoe gemakkelijk het was om de Vereniging van Artsen van de Wettelijke Ziektekostenverzekering (KV) voor de gek te houden, vervolgde de 20-jarige.

Testcentrum

Met een paar muisklikken heeft hij zich daar in augustus 2021 ingeschreven. Hij gaf een straat in de feestwijk van Freiburg op als adres voor het vermeende Corona-testcentrum en berekende vervolgens 491.000 Corona-tests voor de maanden maart tot juni.

De officier van justitie had een zogenaamde waarschuwingsdetentie van twee weken en een boete van 800 euro geëist.

De advocaat van de verdediging pleitte voor een “redelijke” boete en tegen arrestatie.

Toen hij uiteindelijk toch door de mand viel, moest hij het hele bedrag terugstorten. De rechtbank in Freiburg doet er nu nog een boete van 1.500 euro bovenop.

Het fortuin werd bevroren en keerde integraal terug naar de Kassenärtzlichen Vereinigung. Vermits de jongeman als minderjarige berecht werd, kwam hij er nog goedkoop vanaf. Hij hoeft nu enkel 1.500 euro te betalen aan een ‘organisatie van openbaar nut’.

Bron: Welt