De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach heeft geadviseerd de mondkapjes weer in te voeren.

Die moeten dan gedragen worden in binnenruimten en drukke buitenruimten. Ook roept hij ouderen en kwetsbare personen op zich opnieuw te laten vaccineren.

Het aantal coronabesmettingen loopt momenteel zo hard op in Duitsland, dat volgens Lauterbach officieel sprake is van een nieuwe besmettingsgolf.

De afgelopen week zijn in Duitsland gemiddeld 55.000 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Woensdagochtend werd zelfs een uitschieter gemeld van 92.344 nieuwe gevallen.

Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk vele malen hoger, zo meldt het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, omdat Duitsers momenteel vrijwel niet de officiële teststraten bezoeken.

Eerder al had Lauterbach gewaarschuwd dat in Duitsland op zijn laatst in de herfst in elk geval een deel van de coronamaatregelen zou terugkeren. Dat was nog toen wetenschappers voorspelden dat een nieuwe coronagolf eind van de zomer de kop op zou steken.

Die golf is in veel landen veel eerder begonnen dan verwacht. Ook in Nederland lijkt de zomergolf begonnen met nu gemiddeld zo’n 20.000 nieuwe besmettingen per dag.

Duitsland is niet het enige land dat de mondkapjes weer van stal haalt. Deze week adviseerde het Filipijnse ministerie van Volksgezondheid de mondkapjes tot in elk geval het einde van dit jaar weer te dragen.

Volgens onderminister Maria Rosario Vergeire zijn de mondkapjes nodig om niet alleen een nieuwe covid-uitbraak tegen te gaan, maar ook om andere virussen buiten te houden waartegen de bevolking geen weerstand heeft.

In Uruguay is het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten sinds deze week weer verplicht. De maatregel werd opnieuw ingesteld nadat het aantal gemelde besmettingen binnen korte tijd verveelvoudigde.

De plicht geldt onder andere in zorginstellingen en wordt daarnaast sterk geadviseerd in het openbaar vervoer. Behalve een toename in het aantal coronabesmettingen, heeft Uruguay momenteel ook te maken met een uitbraak van griep.

Bron: Nederlandse media