Nederlandse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van complicaties bij cosmetische operaties in Turkije willen de betreffende arts daarvoor aansprakelijk stellen.

Ze starten een juridische procedure. “Ik wil gerechtigheid voor mijn dochter”, zegt initiatiefnemer Julie Hari.

Sharida Tuinfort, de 39-jarige dochter van Hari, reisde vorig jaar februari naar Turkije voor een cosmetische operatie aan haar billen en buik. Enkele dagen na de urenlange operatie overleed Sharida aan complicaties, ze verbleef toen nog in de kliniek. Ze laat drie jonge kinderen na.

Moeder Julie Hari wil de behandelend arts, Aydin Tekgoz uit Istanboel, ter verantwoording roepen. Ze verwijt hem nalatigheid. Zo was onder meer de nazorg na de operatie niet goed, stelt ze.

“Ik wil gerechtigheid voor mijn dochter”, aldus Hari. En andere vrouwen moeten beter worden geïnformeerd over de gevaren van dergelijke, medisch niet noodzakelijke operaties.

Zware complicaties

De Nederlandse media schreven vorig jaar meerdere verhalen over meerdere Nederlandse vrouwen die kampten met zware complicaties na operaties door de Turkse arts Tekgoz.

De arts stelde toen in een reactie: “Dit zijn operaties met een hoog risico, waarbij complicaties kunnen optreden. Wat er is voorgevallen, is ongelukkig. Het overlijden van Sharida heeft ons geschokt.”

Hari heeft inmiddels een Nederlands-Turkse advocaat in de arm genomen. Die gaat twee procedures opstarten.

Een derde Nederlandse vrouw, die in 2020 door Tekgoz werd geopereerd en ook complicaties kreeg, voerde al eens een juridische procedure tegen de arts. Zij wilde haar patiëntendossier inzien en van hem weten welke borstimplantaten hij bij haar had ingebracht.

Hari is inmiddels een online inzamelingsactie begonnen om het geld voor de juridische kosten bijeen te krijgen. Haar inzamelingscampagne heet ‘Gerechtigheid voor Sharida’.

Ook wil ze een stichting oprichten om te waarschuwen voor de risico’s van dergelijke cosmetische operaties.

Bron: Nederlandse media