Foto: Sharida Tuinfort

Sharida Tuinfort uit Rockanje, gelegen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, was een jonge vrouw, moeder van drie kinderen, en wilde iets aan haar buik en billen laten doen.

Ze reisde naar een ziekenhuis in Turkije voor een cosmetische ingreep, maar overleed aan de complicaties.

“Ze was eigenlijk altijd heel blij met haar figuur, maar ineens veranderde dat”, vertelt Julie, moeder van Sharida, tegen RTL Nieuws.

“Ik denk dat ze is beïnvloed door vriendinnen. En misschien ook wel door al die modellenfoto’s die je op Instagram ziet.”

Sharida was door een vriendin op het idee gebracht om een buikwandcorrectie te laten doen, en een Brazilian butt lift, waardoor je vollere billen krijgt met eigen (buik)vet.

“Ze had niet veel geld, dus besloot het in het buitenland te laten doen. Ik was er niet blij mee, maar ze bleef maar volhouden dat het daar goedkoper was.”

Bemiddelingsbureau

Begin dit jaar benadert Sharida daarom een Nederlands bureau dat bemiddelt tussen patiënten en buitenlandse cosmetische chirurgen.

Danichy Nobbe, eigenaresse van dat bureau, staat haar te woord. “Ik zei dat ze het niet nodig had”, vertelt Nobbe nu, “en we hadden in die tijd al niet heel goed contact met de arts waar we patiënten naartoe stuurden. Dus ik raadde het af.”

Nobbe hoort niets meer van Sharida, dus ze denkt: die zal wel van gedachten zijn veranderd.

Sharida overleed op 39-jarige leeftijd na een cosmetische ingreep.

Ticket naar Turkije 

Maar Sharida is een ‘besluitvaardig type’, zegt haar moeder. Op eigen houtje boekt ze begin dit jaar een ticket naar het Turkse Istanbul. Op weg naar een – in haar ogen – mooier lichaam.

Julie gaat met haar mee. “Ik kon haar niet tegenhouden en laat mijn kind niet alleen naar het buitenland gaan.”

Heftige complicaties

Een Nederlandse krant sprak ook de assistent van de arts in kwestie. “Het overlijden van Sharida heeft ons geschokt.”

Volgens de assistent is de hygiëne in het ziekenhuis prima. “Dit zijn operaties met een hoog risico, waarbij complicaties kunnen optreden.”

De arts en de assistent hebben de komende weken ‘gewoon’ nog afspraken met Nederlanders in de agenda staan.

Danichy Nobbe geeft desgevraagd aan dat ze haar bemiddelingsbureau is gestopt en niet meer samenwerkt met het ziekenhuis en de arts. Ze wil nu mensen waarschuwen: ga er niet meer heen.

22 februari wordt Sharida gecontroleerd op corona in het Turkse ziekenhuis, twee dagen later opereren de artsen haar. Ruim zes uur zijn ze bezig, volgens Julie.

Na een paar dagen krijgt Sharida het benauwd. Ze zweet over haar hele lichaam, ze krijgt amper adem, Julie maakt de knoopjes van haar ziekenhuisblouse open zodat ze meer lucht krijgt, maar het helpt niet. “Ze werd helemaal grijs. Ik zei: ‘Ik ben bij je, volhouden’.”

‘Zorg voor mijn kinderen’

Sharida zegt nog: ‘Ik hou van je, mama, zorg voor mijn kinderen’. Daarna valt ze weg. “Ik heb om hulp geschreeuwd. Pas na twintig minuten kwam er iemand.”

Buikwandcorrecties zijn ‘geen gevaarlijke procedure’, zegt Berend van der Lei, voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie en hoogleraar cosmetische plastische chirurgie aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

“Het wordt pas gevaarlijk als er ook een butt lift met lipofilling wordt uitgevoerd.”

Het is vaker misgegaan, weet Van der Lei. In de tijd dat Kim Kardashian populair werd, werden er regelmatig butt lifts uitgevoerd, met dodelijke gevolgen, bijvoorbeeld in Amerika.

Uren zijn ze met Sharida bezig, Julie moet wachten op de gang. Ze ziet haar dochter ‘s avonds terug in de koeling. Sharida is overleden.

“Een film. Ik geloofde het niet. Ik gelóófde het echt niet. Ik moest van alles regelen, veel bellen, en een paar dagen later zat ik in een vliegtuig waarin mijn dochter in een kist werd vervoerd. Hoe kón dat nou?!”

Bron: Nederlandse media