Gülşen (links) en Ezhel (rechts)

Muzikanten, zangers en de amusementsindustrie waren dinsdag verheugd over het besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de beperkingen op het uitzenden van muziek en livemuziek te versoepelen.

Aanvankelijk was deze maatregel oorspronkelijk bedoeld om samenscholingen in amusementsgelegenheden te beteugelen tijdens de COVID-19-pandemie.

Het ministerie heeft aangekondigd dat het verbod is verschoven naar 1 uur ’s nachts in plaats van 12 uur ’s nachts, “na een gezamenlijk besluit van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Milieu, Stedenbouw en Klimaatverandering, en het ministerie van Cultuur en Toerisme”.

Het ministerie zei in een verklaring dat het besluit was genomen in het licht van “het naderende zomerseizoen en de daarmee gepaard gaande toeristische activiteiten”.

Volgens de nieuwe verordening mogen bedrijven tot 1 uur ’s nachts muziek uitzenden of live optredens organiseren, terwijl de rechtshandhaving doorgaat met inspecties van “vergunningen van bedrijven voor muziekuitzendingen en of (het verbod) is nageleefd”.

Boetes

Het ministerie waarschuwde er echter voor dat bedrijven of personen boetes en verboden kunnen krijgen als het geluidsniveau op die plaatsen boven de aanvaardbare grenswaarden ligt die in de relevante regelgeving inzake geluidshinder zijn vastgesteld.

Het verbod op livemuziek heeft geleid tot verontwaardiging bij muzikanten en zangers die herhaaldelijk een beroep op de regering hebben gedaan om het verbod op te heffen, nadat de regering onlangs bijna alle beperkingen in verband met de pandemie had opgeheven.

Popzangeres Demet Akalın verwelkomde de versoepeling van het verbod en zei in een Twitterbericht dat ze hoopte dat het “in de zomer” verder zou worden versoepeld.

Muzikant Sinan Akçıl postte op zijn sociale media-account dat het aanwijzen van 1 uur ’s nachts als begin van het verbod “een stap” was, maar voegde eraan toe dat ze “meer stappen verwachtten, zodat geen muzikanten deze zomer ongelukkig zouden zijn.”

Bron: Sabah