Pinar Abay

Pinar Abay is benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van ING België.

De Turkse wordt de eerste vrouwelijke voorzitter in de 150-jarige geschiedenis van de bank.

Abay volgt Diego du Monceau op, die de leeftijdsgrens voor bestuurders had bereikt.

“Ik ben er trots op om voorzitter te worden van het bestuur van ING België”, zegt Abay.

Abay is al sinds 2011 actief bij de Nederlandse moedergroep ING. Ze was onder meer CEO van ING in Turkije en sinds januari 2020 is ze als hoofd market leaders verantwoordelijk voor België, Luxemburg en Nederland.

Met Abay kiest ING België in elk geval voor iemand die de bank door en door kent. Ze maakt al sinds 2016 deel uit van de raad van bestuur van ING België. Daarvoor was Abay CEO van ING Turkije.

Kort daarop ging ze naar Silicon Valley om er te werken voor een aantal technologiebedrijven. ‘Ik was omringd door ingenieurs en 80 procent van de gesprekken snapte ik niet’, blikte Abay enkele jaren geleden terug.

‘Al snel was ik het buitenbeentje en was ik de mensen rondom me aan het uitdagen met kritische vragen.’

Na haar passage in de VS, waar ze ook een MBA haalde aan de Harvard Business School, keerde Abay in 2011 naar Turkije terug om er de lokale tak van ING te leiden.

Want hoewel Abay in haar McKinsey-periode voor banken had gewerkt, had ze totaal geen praktijkervaring in de sector.

Maar in Turkije bleek ze al snel de juiste persoon op de juiste plek. Abay voerde een grondige reorganisatie door om beter in te kunnen spelen op de digitalisering.

Met succes, want onder haar leiding groeide ING Turkije uit tot een van de meest winstgevende banken van Turkije.

Door de manier waarop ze de ommekeer in dat land organiseerde, kreeg ze de reputatie een veeleisende manager te zijn die veel druk kan leggen op haar mensen.

Het Turkse succes bleef niet onopgemerkt bij de top van ING Groep, die in 2020 besloot Abay aan het hoofd te plaatsen van de Belgische, Luxemburgse en Nederlandse activiteiten.

Bron: Belgische media