Spaanse bank BBVA wil Turkse Garanti inlijven

BBVA heeft een bod van 2,25 miljard euro uitgebracht om de Turkse kredietverlener Garanti volledig in handen te krijgen.

De Spaanse bank zet hiermee nog meer in op een economie die de afgelopen jaren is gekelderd.

De Spaanse bank zei maandag dat zij een bod had uitgebracht om de 50,15 procent te kopen die zij nog niet in handen had van Garanti, de grootste bank van Turkije naar marktkapitalisatie.

De stap is het meest recente voorbeeld van BBVA dat een deel van de $11,6 miljard inzet die het dit jaar verdiende met de verkoop van zijn activa in de VS aan PNC.

“De verkoop van de Amerikaanse dochteronderneming biedt ons strategische mogelijkheden om, onder andere, het overtollige kapitaal in onze belangrijkste markten te investeren”, zei BBVA’s chief executive Onur Genc, van Garanti.

De bank zei ook dat ze voor 3,5 miljard euro aan aandelen ging terugkopen, een van de grootste in Europa.

De aankoop van Garanti vindt plaats tegen de achtergrond van een sterke waardedaling van de Turkse lira, waarvan de koopkracht in euro’s is gekelderd tot ongeveer een kwart van wat deze was in november 2014, toen BBVA ermee instemde 2 miljard euro te betalen voor een belang van 14,89% in Garanti, een transactie die in 2015 werd afgerond.

Door de politieke situatie en instabiele lira is Turkije een bijzonder volatiele markt voor banken.

Maar leidinggevenden van BBVA hebben herhaaldelijk het belang van de aanwezigheid in de opkomende markt verdedigd, terwijl andere banken zich er terugtrokken.

“De prijs is zeer aantrekkelijk voor de minderheidsaandeelhouders van Garanti BBVA,” zei Carlos Torres, de bestuursvoorzitter van BBVA.

“Turkije is een strategische markt voor ons en ondanks de volatiliteit op korte termijn die het ervaart . . heeft het een groot potentieel.”

Garanti, dat meer dan 21.000 werknemers en 1.000 filialen heeft, zegt dat het de meest winstgevende bank in het land is, met een rendement op eigen vermogen van 19,3 procent en een ratio van niet-renderende leningen van 4 procent.

De overname van de rest van Garanti, die BBVA in het eerste kwartaal van volgend jaar verwacht af te ronden, zou de winst van de Spaanse kredietverlener opkrikken doordat die van Garanti volledig wordt geconsolideerd.

Bron: Turkse media