“Hoewel ik moet toegeven dat de prijzen in Turkije deze zomer inderdaad omhoog zijn geschoten als je de kneepjes van het vak kent, zijn er nog steeds verschillende manieren om van de zee, de zon en de keuken te genieten op een betaalbare vakantie”, aldus vakantiekenner Selin.

Van kamperen tot een verblijf in een mini-appartement, van picknicken tot winkelen en hoe je een avond gratis kunt doorbrengen, hieronder vind je een gids en kort nieuwsoverzicht voor reizen in Turkije met een klein budget.

“Vooraleer je naar een land reist, is het interessant om de belangrijke ontwikkelingen te kennen. Enkel op die manier kan je ter plaatse honderden tot duizenden euro’s besparen,” zegt vakantiekenner Selin.

Anders is de goedkoopste accommodatie voor de budgetreiziger een verblijf op een “camping”. De “campings” in Turkije lijken in niets op die in het buitenland en hebben veel voorzieningen, ze doen zelfs dienst als volledig functionele hotels.

Goedkoop eten

Turkije heeft een enorm aanbod aan betaalbaar straatvoedsel dat ook nog eens op alle uren van de nacht verkrijgbaar is.

Van soepen tot in de oven gebakken en belegd platbrood, enorme gebakken aardappelen met alles erop en eraan, maïs op de kop, gevulde mosselen.

Bakkerijen hebben ook een enorm aanbod aan hartige en zoete gebakjes die op elk moment van de dag lekker zijn.

Gratis activiteiten

De traditionele levensstijl in Turkije, en vooral in vakantiesteden, is slenteren door de straten. De meeste steden hebben een voetgangersgebied, waarvan de meeste ook langs de zee liggen, en daarlangs wandelen is een van de leukste activiteiten.

Zo niet, dan is de plaatselijke theetuin het meest betaalbare café om rond te hangen en de meeste liggen op uitstekende plekken.

Voor veel vakantiesteden is op het strand zitten om naar de zonsondergang te kijken een van de populairste activiteiten en als je overdag op het strand wilt zwemmen maar niet wilt betalen voor de ligstoelen en andere voorzieningen, zoek dan de nabijgelegen “halk plajı” op, dat zijn de openbare stranden die gratis zijn.

Toeristisch seizoen verlengt tot november

Met temperaturen die boven de seizoensnormen uitstijgen als gevolg van het El Nino-fenomeen en de opwarming van de aarde, is het toeristische seizoen in de zuidelijke provincie Antalya dit jaar verlengd tot half november.

De vertegenwoordiger van de sector merkte op dat het seizoen zal duren tot 15 november, afhankelijk van de klimaatomstandigheden, en wees er ook op dat de stad vanaf die datum zal worden ondersteund met een reeks veelzijdige evenementen, zoals vergaderingen, sport- en gezondheidsactiviteiten.

Ondanks enkele uitdagingen in het toerisme in Antalya dit jaar – waaronder het stilvallen van de Oekraïense markt als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, prijsstijgingen als gevolg van inflatie, presidents- en parlementsverkiezingen in mei en problemen met kortetermijnverhuur – overtreft het aantal toeristische aankomsten dat van het recordjaar 2019.

Meer Turkse vakantiegangers naar het buitenland dit jaar

Meer Turkse vakantiegangers reisden dit jaar naar het buitenland, vooral naar landen waar Turken geen visum nodig hebben, waaronder Turks Cyprus, zegt Kaan Karayal, de bestuursvoorzitter van Tatil Sepeti, een reisportaal.

Een van de redenen waarom Turkse reizigers zich tot buitenlandse bestemmingen wenden, zijn de stijgende vakantiekosten in Turkije, zei Karayal.

Hij voegde eraan toe dat de meest favoriete bestemmingen op het lijstje van Turken de Balkanlanden, Egypte en Dubai waren.

Er is veel vraag naar Sharm el-Sheikh in Egypte, Budva in Montenegro en reizen naar bestemmingen op de Balkan waar Turkse reizigers geen visum voor nodig hebben, zei Karayal.

Groepen met een hoger inkomen geven de voorkeur aan Sharm el-Sheikh en Dubai, merkte hij op.

De meest favoriete bestemmingen van lokale vakantiegangers in Turkije waren Antalya en Muğla, zoals het geval was in de voorgaande jaren, voegde hij eraan toe.

Karayal merkte ook op dat er geen grote vraag was naar culturele reizen. “Reizen naar de zuidoostelijke provincies kwamen bijna volledig tot stilstand na de aardbevingen in februari.”

Europese gepensioneerden

Ondertussen hopen Turkse hoteliers op een toestroom van gepensioneerde bezoekers uit Europa in de komende maanden.

Gezinnen met kinderen zijn al naar huis teruggekeerd toen de scholen opengingen, maar nu beginnen Europese gepensioneerden naar de landen rond de Middellandse Zee te trekken, zei Recep Yavuz, de voorzitter van de Werkgroep Toerisme van de gemeenteraad van Antalya.

“Gepensioneerden geven veel geld uit; ze brengen hun tijd niet door in het hotel maar reizen veel rond,” zei hij.

Deze groep mensen geeft volgens Yavuz de voorkeur aan het herfstseizoen om te reizen.

“Op elke tour reizen ze ongeveer 1.500 kilometer. Ze stoppen onderweg op verschillende locaties en doen inkopen bij lokale winkels. Dit is een grote bijdrage aan de lokale handelaars,” zei hij.

Turkije verdringt Spanje als populairste bestemming

Vakantiegangers in West-Europa stellen de keuze voor hun vakantiebestemming in de zomer steeds langer uit. Afgelopen zomer nam het aantal lastminute vakanties met meer dan de helft toe.

In totaal werden er 58% meer zonvakanties op het laatste moment geboekt dan vorig jaar, zo wordt er gemeld. Turkije wist dit jaar Spanje te verdringen als populairste zonbestemming.

“Normaal gesproken boeken veel mensen hun zomervakantie aan het begin van het jaar”, zegt Sterre Hoek van Zoover.

“Door de onduidelijkheid over reizen tijdens de coronacrisis en de chaos op Schiphol vorig jaar is dat moment verschoven. Het boekgedrag is sindsdien veranderd. Mensen zijn wat afwachtender geworden.”

Het gemiddelde bedrag dat vakantiegangers neerleggen, is gestegen van €1969 naar €2282, een stijging van €313.

De hogere reissom is volgens Hoek wel te verklaren. “De reizen naar Turkije zijn bijna allemaal all inclusive-vakanties. Daarvoor betalen mensen wat meer, maar dan hebben ze bijna geen extra kosten meer op hun bestemming,” zo legt ze uit.

Bron: Nederlandse media