Anastasia Yemelyanova

De in Turkije woonachtige Russische vrouwenrechtenactiviste Anastasia Yemelyanova zou zondag dood zijn aangetroffen in de oostelijke provincie Erzurum, volgens berichten op sociale media van haar collega-activisten.

Emelianova ontmoette Nizar A., een Syriër die als bediende in een café werkt, ongeveer 8 maanden geleden via sociale media. De twee raakten bevriend en begonnen regelmatig af te spreken.

Op 20 september rond 23.00 uur brak er een ruzie uit tussen de twee. Een paar uur na de ruzie, die ook door de bewoners van de flat werd gehoord, ging Nizar A. naar zijn buurman en vroeg om hulp met de mededeling dat Anastasia Emelianova gewond was.

In zijn verklaring zei Nizar A. dat zijn vriendin ruzie met hem maakte door te zeggen “Je bent niet in mij geïnteresseerd” en dat de glazen koffietafel tijdens de vechtpartij brak. Bekijk hier de beelden.

Tijdens het politieverhoor bekende Nizar A. echter zijn misdaad en zei dat hij het glazen stuk had gepakt en Anastasia Emelianova in haar been had verwond. Men stelde later vast dat Anastasia overleed aan bloedverlies.

De onafhankelijke Russische nieuwsdienst Activatica identificeerde Nizar als een Syrisch staatsburger die naar Turkije was verhuisd. Het paar woonde samen in Erzurum, waar Nizar bouwkunde studeerde.

Russische diplomaten en Turkse autoriteiten werken momenteel aan de repatriëring van het lichaam van Yemelyanova, zei Polozkova.

Youtube-kanaal

Yemelyanova zond programma’s uit op het YouTube-kanaal Feminists Explain.

Haar verdwijning in Erzurum op 20 september kwam aan het licht via een vermissingspost gedeeld door Instagram-gebruiker a_polozok, die zei dat ze een goede vriendin van Yemelyanova was. Ze zei dat Jemeljanova 32 jaar oud was.

Het lichaam van Jemeljanova werd zondag gevonden, volgens a_polozok. Ze beweerde ook dat Yemelyanova’s vrienden vorige week hadden geprobeerd om een vermist persoon op te geven bij de Turkse politie, maar hun verzoek werd naar verluidt geweigerd.

Berichten op maandag van de Russischtalige feministische publicatie Wonderzine gaven aan dat Yemelyanova doodgestoken was.

Yemelyanova verliet Rusland om vorig jaar naar Istanbul te verhuizen vanwege haar activisme tegen de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, volgens Instagram-gebruiker Daria_apakhonchich, die Yemelyanova beschreef als een mede-activist.

De gebruiker voegde eraan toe dat Yemelyanova naar Erzurum was verhuisd om met haar vriend samen te wonen. “We waren allemaal erg blij dat ze de liefde had gevonden,” zei de gebruiker.

Een andere Instagram-gebruiker, too_siberi, rouwde om de dood van Yemelyanova en schreef maandag:

“Ze was een dappere feministe en kunstenares die haar leven opofferde om geweld te bestrijden [en] te streven naar gendergelijkheid en sociale rechtvaardigheid.”

De gebruiker voegde eraan toe: “Haar moord is geen speciaal geval, maar een manifestatie van systemisch gendergeweld, dat wordt genormaliseerd in een patriarchale wereld.”

Bron: The Moscow Times