Op zondagnacht werd Fatih Ekim doodgeschoten op een parkeerplaats in Wiener Neustadt, een stad in Oostenrijk. De duidelijke reden voor de koelbloedige moord: geldschulden. Klik hier voor de beelden. 

De man werd koelbloedig doodgeschoten op straat voor het Cine Nova Centrum. Honderden mensen waren ter plaatse op het moment van het misdrijf. Een verdachte werd gearresteerd in Hongarije.

Het slachtoffer is een 34-jarige Turk. Volgens politiewoordvoerder Stefan Loidl werd de man met 3 schoten gedood op de parkeerplaats in de Stadionstraße voor het bioscoopcentrum.

De 42-jarige, Hasan Darilmaz, verdachte vluchtte na de schietpartij met de auto naar Hongarije. Vanuit Wiener Neustadt is de grens in ongeveer een uur te bereiken. Zondagochtend werd hij daar gearresteerd op basis van een EU-arrestatiebevel. Nu wordt hij uitgeleverd aan Oostenrijk.

De Hongaarse autoriteiten zullen een besluit nemen over de uitlevering. Als het besluit wordt genomen, zal volgens Pernsteiner een afspraak worden gemaakt om de verdachte aan de grens over te dragen, zodat de procedure in Oostenrijk kan worden gevoerd. De 42-jarige wordt onderzocht op verdenking van moord.

Politiewoordvoerder Stefan Loidl zei dat de verdachte 42 jaar oud was en verschillende eerdere strafbare feiten op zijn strafblad had staan.

Volgens de verklaring van bronnen dicht bij de verdachte, brak er een ruzie uit tussen de twee.

Hij zei dat de reden voor de moord op de expat een kwestie van krediet en schuld was en dat de ruzie over 500 euro ging, dat schrijven Turkse media.

Volgens de Oostenrijkse media zou het om een hoger bedrag gaan. Waarschijnlijk waren er echter grote meningsverschillen over de terugbetaling van het bedrag (50.000 euro) – vooral over de rente (30.000 euro meer).

De twee hadden elkaar al een keer ontmoet, maar konden het niet eens worden en hadden een nieuwe ontmoeting. De jongere schuldeiser zou de 42-jarige schuldenaar in niet mis te verstane bewoordingen hebben bedreigd: “Ik heb het geld nodig. Anders is het jij of ik!

Tijdens de bijeenkomst voor de Cineplexx in Wiener Neustadt – waar de vigilante thriller “The Equalizer 3, The Final Chapter” die avond als late voorstelling werd vertoond – escaleerde de ruzie.

En terwijl tientallen bezoekers, die na de vertoning nog iets hadden gedronken, kort na middernacht naar buiten stroomden, klonken er plotseling drie schoten.

Fatih E., een zakenman van de Großgrünmarkt, lag op de grond, dodelijk neergeschoten, terwijl Hasan D. er in zijn auto vandoor ging en naar Hongarije vluchtte. Vanwege een Europees arrestatiebevel werd de vader van twee kinderen zondagochtend in Hongarije gearresteerd.

De verdachte werd gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd. De 42-jarige wordt onderzocht op verdenking van moord.

Reanimatie

“Het reddingsteam heeft lang geprobeerd te reanimeren, maar het had geen zin. Het was een gekkenhuis. De parkeerplaats stond vol. Honderden mensen waren er getuige van,” zei een bezoeker van het naburige betting café.

De vlooienmarkt, die elke zondag plaatsvindt op de parkeerplaats voor het bioscoopcentrum, werd voor vandaag afgelast.

Bron: Oostenrijkse media