De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Albares woont een nieuwsconferentie bij met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias

Griekenland heeft dinsdag gezegd dat het bezorgd is over de verklaringen van Turkije over zijn wil om de militaire samenwerking met Spanje op te voeren.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias maakte de opmerkingen na gesprekken met de bezoekende Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares in de hoofdstad Athene.

Vorige maand zei president Recep Tayyip Erdoğan dat zijn land hoopt de defensiesamenwerking met Spanje – ook een NAVO-lid – te versterken door de aankoop van een tweede vliegdekschip en mogelijk een onderzeeër.

Erdoğan zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Spaanse premier Pedro Sanchez dat Turkije en Spanje al hadden samengewerkt bij de bouw van een Spaans aanvalsschip.

“Het eerste vliegdekschip was geen grootschalig vliegdekschip. We zijn het eens geworden over de bouw van een grootschalig schip,” zei hij.

“Er is zoveel dat we kunnen doen in de defensie-industrie, met inbegrip van (betreffende) gewapende en ongewapende onbemande luchtvaartuigen,” voegde de president eraan toe zonder uit te weiden.

“Ik heb mijn bezorgdheid geuit over het mogelijke voornemen van Spanje om zijn militaire samenwerking met Turkije te versterken,” zei Dendias dinsdag.

Hij zei dat de leden van de Europese Unie zijn overeengekomen geen militaire technologie te exporteren die kan worden gebruikt “voor agressieve daden of regionale destabilisatie”.

Dendias voegde eraan toe dat Albares “een duidelijk standpunt” heeft aangeboden dat Spanje zal handelen binnen het kader van de besluiten van de EU, waartoe zowel Griekenland als Spanje behoren.

Griekenland zelf is begonnen met een project om zijn luchtmacht en marine te moderniseren, met belangrijke aankopen van Frankrijk, uit bezorgdheid over Turkse activiteiten.

Griekenland is vaak verwikkeld geweest in spanningen met buurland Turkije over een reeks kwesties, van concurrerende aanspraken op koolwaterstofvoorraden in de Egeïsche Zee tot de demilitarisering van eilanden.

Bovendien is het ontluikende wapenprogramma van Griekenland bedoeld om de Turkse belangen in het oostelijke Middellandse-Zeegebied te beschermen.

“Turkije is een destabiliserende factor in het oostelijke Middellandse-Zeegebied,” zei Dendias.

Griekenland en Turkije hebben in januari voor het eerst in bijna vijf jaar diplomatieke besprekingen op hoog niveau hervat om te proberen de spanningen over langdurige grensgeschillen in de Egeïsche Zee en het oostelijke Middellandse Zeegebied te verminderen. Maar zij blijven scherp tegenover elkaar staan en Griekenland heeft een militair moderniseringsprogramma van vele miljarden dollars gelanceerd met grote marine- en luchtmachtorders van Frankrijk en de Verenigde Staten.

Het Griekse parlement bekrachtigde in oktober een defensiedeal met Frankrijk voor de aankoop van drie Belharra-fregatten van Franse makelij, een overeenkomst die door Turkije werd bekritiseerd.

In september kondigde Griekenland ook aan dat het van plan was nog eens zes Rafale-gevechtsvliegtuigen te kopen nu de spanningen met Turkije in het oostelijke Middellandse Zeegebied blijven oplopen.

Bron: Turkse media