Turkije verhoogt minimumloon tot 4.250 Turkse lira, Erdoğan kondigt aan

Turkije zal zijn minimumloon volgend jaar met maar liefst 50% verhogen tot 4.250 lira (241,76 euro) per maand om een valutacrash en een inflatiepiek aan te pakken, zei president Tayyip Erdogan op donderdag.

De dollarwaarde van het minimumloon van 2021 – zo’n 2.825 lira per maand – is gedaald van 380 naar 185 dollar aan het begin van het jaar als gevolg van de valutacrisis, Turkije’s tweede in vier jaar.

Het onorthodoxe beleid van Erdogan om de rente te verlagen in het licht van de prijsstijgingen, heeft geleid tot de daling van de lira, die alleen al sinds het begin van vorige maand 40% lager ligt.

Hij zei dat er snel een einde zou komen aan de onzekerheid als gevolg van de volatiliteit van de markt en de inflatie.

Erdoğan benadrukte dat de stabiliteit de komende dagen zal worden gewaarborgd met nieuwe maatregelen, zonder te specificeren welke dat zijn.

“Met deze verhoging hebben we laten zien dat we vastbesloten zijn onze werknemers te beschermen tegen prijsstijgingen,” zei Erdogan, die eraan toevoegde dat het loon het hoogste ooit zou zijn.

De regering zou ook de belastingen op het minimumloon opheffen om de lasten voor de werkgevers te verlichten, zei hij.

De inflatie is vorige maand opgelopen tot meer dan 21% en zal volgend jaar naar verwachting 30% bedragen, vooral als gevolg van de valutadaling, die de importprijzen opdrijft.

Erdogan sprak nadat de centrale bank haar beleidsrente opnieuw had verlaagd, met 100 basispunten tot 14%, als onderdeel van zijn nieuwe economische programma dat de nadruk legt op export, krediet en groei met het oog op de verkiezingen in 2023. lees meer

De lira kelderde na de renteverlaging met maar liefst 5,6% tot een laagterecord van 15,6890 tegenover de dollar. lees meer

“Onze munt is bekend, en het is de lira, en we zullen niet toestaan dat het wordt opgeslokt,” zei Erdogan.

“We zijn vastbesloten om zo snel mogelijk een einde te maken aan de onzekerheid die is ontstaan door de schommelingen in de wisselkoers en de exorbitante prijsstijgingen.”

De ineenstorting van de lira heeft de huishoudbudgetten en -plannen overhoop gegooid, terwijl de over de hele linie stijgende prijzen op verzet hebben gestuit.

Turken hebben hun inkomens zien dalen sinds de centrale bank, onder druk van Erdogan, in september de rente begon te verlagen.

Erdogan zei dat de stabiliteit de komende dagen zal worden gewaarborgd met nieuwe maatregelen, maar specificeerde niet welke dat waren.

Bron: Turkse media