De opmerkingen van Recep Tayyip Erdoğan geven aan dat hij het meer orthodoxe monetaire beleid van zijn nieuwe economische team steunt.

President Tayyip Erdogan zei woensdag dat Turkije zijn inflatie zal verlagen tot “enkele cijfers” met behulp van een “strak monetair beleid”. Bekijk hier de beelden.

Hij presenteerde nieuwe prognoses waaruit bleek dat de inflatie tegen het einde van het jaar naar verwachting tot 65% zal stijgen en in 2024 zal dalen.

Jarenlang heeft Erdogan zich openlijk verzet tegen hoge rentetarieven.

De Turkse president, die in mei herverkozen werd voor een derde decennium, staat bekend als een zelfverklaarde vijand van hoge rentes.

Hij heeft de afgelopen jaren drie gouverneurs van de centrale bank ontslagen omdat ze zich niet aan de lijn hielden.

Maar in juni benoemde hij een nieuw kabinet en een nieuwe gouverneur van de centrale bank om een ommekeer te bewerkstelligen en sindsdien heeft de bank haar beleidsrente verhoogd van 8,5% naar 25%.

De opmerkingen van Erdoğan, die eerder uit haalde naar de “rentelobby” en naar hogere leenkosten verwees als “de moeder en vader van alle kwaad”, zijn een teken dat hij het meer orthodoxe monetaire beleid van zijn nieuwe economische team steunt.

Zelfs tijdens de verkiezingscampagne in mei had de Turkse president aangedrongen op het laag houden van de rentetarieven in het licht van de prijsdruk – een beleid dat alom wordt verweten voor het ontketenen van een langdurige en pijnlijke inflatiecrisis.

Als onderdeel van haar economische middellangetermijnprogramma dat woensdag werd gepubliceerd, zei de Turkse regering dat de inflatie tegen het einde van 2023 65 procent zou bedragen, vergeleken met 59 procent in augustus.

De prognose is hoger dan de 58 procent die de centrale bank eind juli voorspelde.

De regering verwacht ook dat de groei dit jaar zal vertragen tot 4,4 procent, vergeleken met 5,5 procent in 2022.

“Met behulp van een strak monetair beleid zullen we de inflatie terugbrengen naar enkele cijfers,” zei hij.

“We zullen de begrotingsdiscipline handhaven, die we zien als de basis van vertrouwen en stabiliteit in onze economie.”

Erdogan zei woensdag dat zijn regering de vraag van consumenten zal afremmen. Maar hij zal “geen concessies doen aan de economische groei”, zei hij, nadat de regering haar doelstellingen in een middellangetermijnprogramma dat rond dezelfde tijd werd gepresenteerd, naar beneden had bijgesteld.

In maart zijn er lokale verkiezingen in Turkije. De president stimuleert al jaren het monetaire beleid in de aanloop naar de verkiezingen en wil de grootste stad Istanbul, die nu in handen is van de oppositie, terugwinnen.

Bron: Turkse media