Hafize Gaye Erkan

Door de hoge inflatie kan Hafize Gaye Erkan, sinds paar maanden de gouverneur van de centrale bank in Turkije, naar eigen zeggen geen woning in Istanboel bemachtigen. Dat schrijft de Turkse media.

Hafize Gaye Erkan, de voorzitter van de Centrale Bank van Turkije, onthulde dat zij en haar familie momenteel bij haar ouders wonen vanwege de exorbitante huurprijzen in Istanbul.

Daarom is ze met haar gezin bij haar ouders ingetrokken. “We hebben geen huis kunnen vinden in Istanboel. Het is ontzettend duur. We zijn bij mijn ouders gaan wonen”, vertelde de 44-jarige Erikan aan de krant Hürriyet.

Eerder werkte Erkan bij Goldman Sachs en First Republic Bank in de Verenigde Staten.

“Hoe kan Istanbul duurder zijn dan Manhattan? We konden geen plek vinden in Istanbul. Het is enorm duur. We hebben ons bij mijn moeder gevestigd; we blijven bij hen,” vertelde Erkan aan het dagblad Hürriyet in een interview waarin ze vragen beantwoordde over de economische uitdagingen van het land.

Turken hadden in november te maken met een inflatie van 61 procent op jaarbasis. Dat betekent dat de prijzen weer wat harder stegen dan eerder dit jaar.

Onder Erkan verhoogde de centrale bank de rente naar 40 procent, om de inflatie te drukken.

Economisch beleid

Na zijn verkiezingsoverwinning in juni beloofde president Recep Tayyip Erdogan conventioneler economisch beleid voor Turkije. In de voorgaande jaren verloor de Turkse lira fors aan waarde en liepen de prijzen in het land hard op door zorgen over Erdogans invloed op de centrale bank.

De president vond namelijk dat beleidsmakers de rente moesten verlagen in de strijd tegen inflatie, terwijl centrale banken normaal gesproken de leenkosten juist verhogen om prijsstijgingen onder controle te krijgen.

Erkan zei tegen Hürriyet dat de centrale bank richting het einde van de cyclus van renteverhogingen gaat.

De stijging van de huizen- en huurprijzen wordt toegeschreven aan de stijgende bouwkosten als gevolg van de hoge inflatie, de dalende koopkracht, het lage rentebeleid dat de regering na 2019 heeft ingevoerd en de verkoop van vastgoed aan buitenlanders.

Bron: Turkse media