Turkije heeft dinsdag een extra heffing van 20% aangekondigd voor de invoer van bepaalde soorten goud.

Het besluit, gepubliceerd in het Staatsblad, is de laatste in een reeks maatregelen die de regering heeft genomen om de negatieve effecten van de toename van de goudimport op de buitenlandse handel en de betalingsbalans aan te pakken.

Berichten op maandag zeiden dat Turkije van plan was om een quotum in te stellen op de invoer van onbewerkt goud om het tekort op de lopende rekening te verlichten, de deviezenreserve te verhogen en de binnenlandse productie en export aan te moedigen.

Het besluit van dinsdag zei dat de invoer van goud uit landen zonder vrijhandelsovereenkomst en die geen deel uitmaken van de Europese Unie een extra heffing zal krijgen bovenop de bestaande invoerrechten en andere heffingen.

De goudimporten die de extra heffing zullen moeten betalen als onderdeel van het besluit zijn onder andere gouden juwelen en onderdelen, en sommige onedele metalen producten die zijn geplateerd met edelmetalen.

Tekort op lopende rekening

Het tekort op de lopende rekening van Turkije is vooral toegenomen door de hoge goud- en energie-import en bedroeg 37,7 miljard dollar in de eerste vijf maanden van het jaar, een toename van ongeveer 44% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens berichten op maandag zou het wetgevende werk voor de goudquota binnenkort worden afgerond door het ministerie van Financiën en Financiën en het ministerie van Handel en zullen de quota van toepassing zijn op de invoer van onbewerkt goud door edelmetaalmakelaars die lid zijn van de Borsa Istanbul Stock Exchange (BIST).

De import van onbewerkt goud in de eerste zeven maanden van het jaar steeg met 180% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder tot $19,4 miljard, blijkt uit gegevens van het Ministerie van Handel.

Na de verwoestende aardbevingen in februari werden beperkingen opgelegd aan de invoer van goud. Maar de binnenlandse vraag naar goud werd desondanks sterker, met negatieve rendementen op de Turkse lira als de belangrijkste factor die de vraag stimuleerde.

De maandelijkse quota zullen worden vastgesteld op basis van het aantal onbewerkte goudimporten door makelaars in voorgaande jaren, aldus Anadolu Agency (AA).

Invoer voor latere export zal worden uitgesloten van de toepassing van de quota om de goudproductie en export te stimuleren, voegde het toe.

De goudreserves van de centrale bank zijn met ongeveer 12 miljard dollar gedaald ten opzichte van de piek van 53,36 miljard dollar eind maart.

Geplande maatregel

Hoe efficiënt de geplande maatregel zal zijn is onduidelijk, maar vertegenwoordigers van de juweliersbranche maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen, waaronder een toename van de goudsmokkel.

In donderdag gepubliceerde opmerkingen waarschuwde Burak Yakin, hoofd van de Unie van Juwelenexporteurs: “Dit zou uiteindelijk de kosten van toegang tot goud verhogen, gezien de [sterke] vraag naar goud. En door de hogere kosten voor toegang tot goud zouden de totale kosten van [juwelen]exporteurs stijgen, dus dit zou een negatief effect hebben op ons concurrentievermogen op de wereldmarkten.”

“Met de invoering van een quotum zou gesmokkeld goud via al onze grenzen Turkije binnenstromen, wat schadelijk zou zijn voor zowel onze sector als ons land.”

Met de lokale verkiezingen in maart in het verschiet lijken de economische beslissingen van de regering eerder bedoeld om de verkiezingsstrategie van Erdogan te ondersteunen dan om de marktwerking te herstellen.

Dergelijke interventies en beperkingen dreigen de economische kwetsbaarheid van Turkije echter te verergeren, klinkt het onder de experts.

Bron: Sabah