Foto: Een toeriste geniet van het zicht in Antalya, Turkije

De Turkse economie van 900 miljard dollar wordt geteisterd door een economische crisis.

Maar de enorme toeristenindustrie blijkt een lichtpuntje te zijn, met inkomsten uit de sector die het hoogste niveau in meer dan tien jaar hebben bereikt.

Vakantiegangers in geldnood, die thuis hun levensstandaard zagen dalen door de stijgende kosten voor alledaagse benodigdheden zoals voedsel en energie, zijn hierheen gekomen op zoek naar een koopje.

Hoewel de inflatie in Turkije ook is gestegen, heeft de zwakke lira, die bijna een recordlaagte bereikt ten opzichte van de belangrijkste valuta, de bestemming relatief goedkoop gemaakt.

“Voor degenen die op zoek zijn naar meer betaalbare reiservaringen, is Turkije de ideale bestemming,” zegt Eduardo Santander, uitvoerend directeur van de European Travel Commission.

De daling van de lira ten opzichte van de euro – de lira is het afgelopen jaar met 40% gedaald – betekent dat het land nu kan concurreren met traditioneel goedkope Europese bestemmingen, zoals Portugal, ondanks dat de Turkse consumentenprijzen het afgelopen jaar met bijna 50% zijn gestegen.

“Je kunt niet eten voor minder dan €7 of €8 in Parijs, terwijl het hier €3 is,” zei Emmanuel, een Franse toerist die naar Antalya reisde voordat hij een reis noordwaarts maakte naar Istanbul.

22 miljoen mensen en bedrijven

Meer dan 22 miljoen mensen bezochten Turkije in de eerste zes maanden van 2023, tegenover 18,4 miljoen in 2022, volgens het Turkse bureau voor de statistiek.

De inkomsten uit toerisme bedroegen bijna 22 miljard dollar in dezelfde periode van zes maanden in 2023, het hoogste niveau sinds 2012.

De sterke cijfers zijn goed nieuws voor de Turkse regering, die hoopt dat een goed toerismeseizoen het recordtekort op de lopende rekening zal helpen verminderen.

Bedrijven zeiden echter dat bezoekers minder bereid waren om geld uit te geven zodra ze aankwamen. De hoge Turkse inflatie heeft hen ook gedwongen hun prijzen te verhogen, waardoor er minder koopjes te vinden zijn voor prijsbewuste reizigers.

De gemiddelde bezoeker bracht 8,4 nachten door in Turkije in het kwartaal van april tot juni, het laagste niveau voor die periode sinds 2015, zo blijkt uit gegevens van Turkstat.

Ze geven ook de voorkeur aan all-inclusive resorts, volgens Steve Heapy, chief executive van Jet2, de grootste aanbieder van pakketreizen in het Verenigd Koninkrijk. “Sommige gasten nemen heel weinig geld mee omdat alles is betaald,” zei Heapy.

Ongewoon koude maand mei

Toch zei hij dat 2023 geen gemakkelijk jaar was geweest door de aardbeving in februari die enkele honderden kilometers ten oosten van Antalya plaatsvond.

Een ongewoon koude maand mei stuurde sommige potentiële klanten naar andere bestemmingen, terwijl grote verhogingen van het minimumloon die voor de presidentsverkiezingen werden doorgevoerd, ook de loonkosten van het hotel, die ongeveer 40 procent van de totale kosten uitmaken, sterk hebben doen stijgen.

De kamerprijzen moesten met 20 procent in euro’s stijgen om de stijgende kosten bij te houden. Op nationaal niveau zijn de prijzen voor hotels en restaurants in juli in lira met 83 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Veel Russen hebben ook vakantiehuizen en villa’s gekocht in Turkije, waardoor er minder hotels nodig zijn, terwijl andere bestemmingen in het Midden-Oosten en Azië hun deuren voor hen hebben opengegooid.

Sinds zijn verkiezingsoverwinning heeft de president nieuwe beleidsmakers aangesteld die de crisis rond de kosten van het levensonderhoud proberen te beteugelen.

Bron: Hurriyet