Foto: Een toeriste geniet van het zicht in Antalya, Turkije

De gouverneur van Antalya, Ersin Yazıcı, heeft verklaard dat niet-geregistreerde verhuur aan buitenlandse toeristen zal worden geïnspecteerd, na het besluit van het ministerie van Cultuur en Toerisme met betrekking tot het heffen van belastingen op korte termijn verhuurdiensten in de toeristische sector.

In een gesprek met het dagblad Hürriyet zei gouverneur Yazıcı dat na de oorlog tussen Rusland en Oekraïne het aantal huizen dat door buitenlanders wordt gehuurd of gekocht sterk is toegenomen, vooral in het district Konyaaltı, een van de hotspots voor toerisme.

Net als de toeristische sector, klaagt ook de vastgoedsector over de illegale verhuur en verkoop van woningen, zei de gouverneur, eraan toevoegend dat politieteams en het belastingkantoor in de zuidelijke provincie alle meldingen van niet-geregistreerde transacties met gevoeligheid evalueren.

“Als er tijdens inspecties een ongeregistreerde commerciële activiteit wordt ontdekt, komt het belastingkantoor onmiddellijk in actie. We vragen onze burgers ook om hulp. Als een huis informeel wordt verhuurd, meld dit dan alstublieft,” zei Yazıcı en drong er bij het publiek op aan om ook op dit gebied gevoelig te zijn.

Verhuurproces

“Alles moet worden geregistreerd tijdens het verhuurproces. Natuurlijk zijn er voorwaarden om een vergunning te krijgen. Degenen die zich bezighouden met kortetermijnverhuur of onroerend goed worden momenteel door de staat in de gaten gehouden.”

“Het belastingkantoor, de politie en de relevante kamers werken samen. Als er een melding binnenkomt, zullen we onaangekondigde inspecties uitvoeren op de gemelde eigendommen,” voegde de gouverneur eraan toe.

De opkomst van korte termijn verhuur, gestimuleerd door platforms zoals Airbnb, heeft de horecasector aanzienlijk beïnvloed en de hotelinkomsten negatief beïnvloed. Ondanks de recordaantal toeristen die dit jaar naar het land kwamen, hadden veel hotels moeite om hun beoogde bezettingsgraad te halen door de toenemende populariteit van korte termijn verhuur.

Onlangs kondigde de minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, nieuwe regels aan om ervoor te zorgen dat dienstverleners belasting betalen aan eigenaars van korte termijn huuraccommodaties en dat gasten die ervoor kiezen om vakantie te vieren in deze accommodaties hun ID-informatie bekendmaken.

De minister benadrukte dat hij weliswaar niet tegen kortetermijnverhuur is, maar dat hij wel onderzoekt hoe dergelijke praktijken in een gereguleerd systeem kunnen worden opgenomen om gelijkheid in de concurrentie met hotels en andere accommodatiediensten te behouden.

Bron: Hurriyet