De Nederlandse rechtse politicus Geert Wilders riep op tot een nieuwe leider in Turkije, gekozen door de burgers “die het secularisme steunen” in een Tweet aan het adres van de president van het land, Recep Tayyip Erdogan.

“Ik heb de Nederlandse verkiezingen gewonnen. En ik wens dat Turkse burgers die het secularisme en kemalisme steunen een nieuwe leider zullen kiezen die de volgende verkiezingen kan winnen,” zei Wilders.

Wilders, die al lange tijd oproept tot het beperken van de immigratie van moslims in Nederland en eerder Erdogan heeft bekritiseerd, riep op tot een nieuwe Turkse leider “die de instroom van meer Arabieren in Turkije een halt toeroept, Turkse vrouwen beschermt, de arbeidersklasse steunt en corruptie een halt toeroept.”

Erdogan versloeg eerder dit jaar de pro-seculiere partij van Turkije om zijn 20-jarige bewind een derde decennium in te leiden.

De volgende presidentsverkiezingen in Turkije staan gepland voor 2028.

Ondertussen heeft de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij, al een nieuwe leider gekozen in de aanloop naar de lokale verkiezingen in maart.

Wilders, die meer zetels won dan opiniepeilingen hadden voorspeld, onderhandelt momenteel met drie andere partijen om een rechtse coalitie te vormen als de volgende premier van het land.

Hoewel de vier partijen waarschijnlijk een akkoord zullen bereiken over een harde aanpak van migratie, kunnen onderwerpen als hulp aan Oekraïne, samenwerking met de Europese Unie en klimaatbeleid de gesprekken bemoeilijken.

Terwijl de coalitiebesprekingen doorgaan, wijzen de laatste peilingen op een groeiende steun voor de Vrijheidspartij van Wilders. “Natuurlijk wil ik premier worden,” zei Wilders zaterdag op X.

Bron: Nederlandse media