Kizil Goncalar is een nieuwe Turkse tv-serie rond het leven van Levent (Özcan Deniz), een seculiere kemalistische arts, en Meryem (Özgü Namal), een vrouw die diep geworteld is in haar religieuze sekte. 

De show gaat ook over de religieuze sektes in Turkije – een nogal gevoelige kwestie in een land waar er volgens bestaand onderzoek zo’n 30 religieuze gemeenschappen en sekten zijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de show na de eerste aflevering op 18 december in het heetst van de strijd terecht is gekomen – verontwaardigde kijkers riepen de producenten op om de show te annuleren.

Regeringsgezinde media beschuldigden de show ervan islamofoob te zijn en onlangs werd aangekondigd dat de vergunningen voor het filmen van de komende afleveringen van de show worden ingetrokken.

De Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) zei dat hij alle klachten van kijkers bijhield en dat hij ze aan het bekijken was. De voorzitter van de raad, Ebubekir Sahin, zei:

“Er is een onderzoeksproces aan de gang voor FOX TV [het kanaal waar de show werd uitgezonden]”.

Een religieuze sekte die in het bijzonder de show bekritiseerde is de Ismailağa Broederschap. Het is een van de meest verspreide gemeenschappen, met meer dan honderdduizend leden en aanhangers.

Het staat ook bekend als “Çarşamba Cemaati”, verwijzend naar de belangrijkste en heilige wijk Çarşamba in het Fatih-district van Istanbul.

De broederschap wordt door de regerende regering zo gewaardeerd dat president Recep Tayyip Erdoğan in juni 2022 de begrafenis van de oprichter van de İsmailağa broederschap, Mahmut Ustaosmanoğlu, bijwoonde en zei dat hij een man van “kennis en wijsheid van de eeuwigheid” was.

De broederschap is vooral streng voor vrouwen. Meisjes mogen bijvoorbeeld niet studeren en er zijn talloze beperkingen voor vrouwen.

In december 2022 kwam de broederschap in de schijnwerpers te staan door een kinderbruidschandaal. Het schandaal draaide om een van de leden van de broederschap, Yusuf Ziya Gümüşel, die ook een van de oprichters was van een stichting gelieerd aan de broederschap, die naar verluidt 18 jaar geleden zijn zesjarige dochter (alleen bekend onder haar initialen H.K.G.) zou hebben uitgehuwelijkt aan een 29-jarige man.

Het verhaal werd voor het eerst gerapporteerd door de journalisten Timur Soykan en Murat Agirel, die bewijsmateriaal deelden dat het kind seksueel misbruikt werd sinds het zes jaar oud was.

De journalisten die de zaak aan het licht brachten, kregen te maken met een doelgerichte campagne, waarbij sommigen er zelfs op aandrongen om een onderzoek naar de verslaggevers in te stellen en hen voor de rechter te brengen.

Weerspiegeling

De show weerspiegelt hier ook iets van. In de eerste aflevering noemt een lid van de sekte een vrouw met hoofddoek die les geeft op een religieuze school een “ongelovige”. De aflevering liet ook zien hoe geweld tegen kinderen en kindhuwelijken veel voorkomen.

Maar de show neemt een dramatische wending als Meryem, die zelf een kindbruid is, vecht om te voorkomen dat haar dochter Zeynep wordt gedwongen tot een huwelijk met de zoon van de leider van de orde.

Schrijver Abdullah Naci schreef op X dat hij het moeilijk vond om de negatieve reacties op de show te begrijpen.

“Vrienden, religieuze mensen eten net als de seculiere mensen ook voedsel, worden verliefd, bedriegen soms hun echtgenoten, liegen soms. En dat er mensen bestaan die niets van dit alles doen, verandert niets aan de realiteit en dwingt scriptschrijvers ook niet om rekening te houden met dat laatste.”

Realiteit

In een recent interview zei de producent van de serie, Faruk Turgut, dat de show de realiteit van sektes in Turkije weerspiegelt.

“Het is de realiteit van Turkije. De botsing tussen seculieren en religieuze mensen. Het is de sociologische realiteit van Turkije,” zei de producent.

Ondertussen deelde de productiemaatschappij van de show, Gold Film, een verklaring via X waarin stond dat noch de show noch de personages gebaseerd waren op echte mensen of organisaties en dat het allemaal fictie was.

“Het is niet onze bedoeling om ons te richten op specifieke groepen binnen de gemeenschap of een religie of waarden te denigreren.

In een land dat diep verdeeld is tussen seculiere mensen en vrome moslims, raakte de show een gevoelige snaar.

Bron: Turkse media