Journalist Sevinc Gulmammadova

De ambassadeur van Iran in Azerbeidzjan is naar verluidt ontheven uit zijn functie na een interview met een vrouwelijke verslaggever die zonder hijab verscheen. Bekijk hier haar foto’s. 

Volgens berichten van de staatszender IRNA, zal Abbas Mousavi, voorheen woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, worden vervangen door een nieuwe gezant in Bakoe.

Dit volgt op een kritiek die Tasnim uitte op Mousavi na een interview met een Azerbeidzjaanse journalist voor Baku TV, waarin de ambassadeur werd bekritiseerd omdat hij sprak met een vrouw die geen hijab droeg.

Het interview vond plaats in de Iraanse ambassade in Azerbeidzjan, volgens Tasnim. De Baku TV-reporter werd bekritiseerd voor haar kleding en het niet dragen van de hijab, hoewel dit niet vereist is in het openbaar in Azerbeidzjan.

Journalist Sevinc Gulmammadova erkende de controverse die het interview veroorzaakte en zei dat het “veel ophef heeft veroorzaakt” online. The National heeft contact opgenomen met mevrouw Gulmammadova voor commentaar.

Iran heeft sinds de Islamitische Revolutie in 1979 vrouwen verplicht om zich in het openbaar aan een strikte kledingcode te houden en handhaaft een reeks strenge wetten voor vrouwen via de zogenaamde moraliteitspolitie.

Teheran heeft de beperkingen voor vrouwen alleen maar aangescherpt na de wijdverspreide protesten naar aanleiding van de dood van de jonge vrouw Mahsa Amini in hechtenis van de zedenpolitie.

Een recent aangenomen wet straft vrouwen die de hijab niet dragen met een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

In oktober overleed een tiener nadat ze door de zedenpolitie was geslagen omdat ze geen hijab droeg in de metro van Teheran.

Ambtenaren proberen ook dezelfde kledingvoorschriften op te leggen bij ontmoetingen met vrouwen in het buitenland.

Vrouwelijke atleten die Iran in het buitenland vertegenwoordigen worden ook berispt en bedreigd met gevangenisstraf als ze zonder hijab deelnemen aan wedstrijden.

Bron: Iraanse media