Armenië heeft vier grensdorpen teruggegeven aan Azerbeidzjan die het decennia geleden had ingenomen, bevestigden functionarissen in Jerevan en Bakoe vrijdag.

Dit is een belangrijke stap naar normalisering van de betrekkingen tussen de historische rivalen.

De twee landen in de Kaukasus vochten twee oorlogen in de jaren negentig en in 2020 voor de controle over de afgescheiden regio Nagorno-Karabach.

Azerbeidzjan heroverde het vorig jaar in een bliksemsnelle aanval, waarmee een einde kwam aan drie decennia van Armeense separatistische heerschappij en meer dan 100.000 inwoners vluchtten naar Armenië.

De Armeense premier Nikol Pashinyan had in maart ingestemd met het teruggeven van de vier verlaten dorpen die zijn land in de jaren negentig had ingenomen, als onderdeel van inspanningen om een blijvend vredesakkoord tussen de landen te verzekeren.

Op 16 mei kwamen ze overeen om 12,7 kilometer van hun grens vast te stellen. Hierdoor werden de dorpen Baghanis Ayrum, Ashaghi Askipara, Kheyrimli en Ghizilhajili aan Azerbeidzjan teruggegeven.

Protesten

De stap van de premier heeft weken van anti-regeringsprotesten in Armenië veroorzaakt, waarbij duizenden demonstranten onder leiding van geestelijke Bagrat Galstanyan het aftreden van Pashinyan eisten.

Sprekend in het parlement op 22 mei erkende Pashinyan aanzienlijke bestuursuitdagingen in zijn land en het falen om een realistische visie voor Armenië te ontwikkelen.

“We zijn op zoek naar een thuisland, zelfs in ons thuisland. Onze politieke boodschap is nu deze: Beste burgers, burgers van de Republiek Armenië, we moeten stoppen met onze zoektocht naar ‘historisch Armenië’ omdat we dit thuisland hebben gevonden.”

“Dit thuisland is de Republiek Armenië, die nu 29.743 vierkante kilometer soeverein grondgebied omvat,” verklaarde Pashinyan.

Hij zei dat de “zoektocht naar verloren Armenië” een van de belangrijkste kwesties is in de sociale psychologie van Armenië.

Veel Armeniërs beschouwden de overgave van separatistische troepen als een nederlaag voor hun land.

“Er wordt een staatsideologie gevormd in Armenië, waarvan de kern de staat, soevereiniteit en onafhankelijkheid is. Dit is een historische prestatie voor de burgers van Armenië,” zei Pashinyan, verwijzend naar degenen die verdere confrontatie over dit onderwerp willen.

Pashinyan beschreef een weg die wordt aangelegd in de Tavush-regio van Armenië, nabij de grens met Azerbeidzjan, als “een pad van historisch Armenië naar werkelijk”, waarmee hij bedoelde dat Jerevan verdere aanspraken op Karabach heeft laten varen om toenadering tot Azerbeidzjan te zoeken.

Bron: Hürriyet