Een vakantieganger poseert op de luchthaven van Istanbul, klaar voor haar reis naar Turkije. Ze glimlacht naar de camera terwijl ze haar blauwe koffer naast zich houdt.

Een vakantieganger en haar familie beweren dat ze een vakantie van 2.935 euro misliepen nadat de vader werd verhinderd om aan boord van het vliegtuig te gaan vanwege een ‘bijna onzichtbare’ inktvlek op zijn paspoort.

Een moeder had gehoopt vanaf Manchester Airport naar Dalaman in Turkije te vliegen voor een pakketreis met haar gezin.

Maar na aankomst op Terminal 2 om in te checken, beweert de moeder dat haar partner de reis werd geweigerd vanwege zijn paspoort dat licht was gemarkeerd met blauwe inkt nadat het blijkbaar nat was geworden.

De 28-jarige zegt dat ze geschokt was toen haar partner te horen kreeg dat hij niet kon vliegen, ondanks dat hij hetzelfde paspoort al acht jaar met de markering erop zonder problemen had gebruikt – inclusief het betreden van Dalaman afgelopen mei.

Toen ze probeerden een noodpaspoort te krijgen, beweert ze dat het paspoortkantoor voor meerdere dagen geen beschikbaarheid had, wat zou betekenen dat haar partner het grootste deel van hun reis zou missen.

Ze zegt dat het gezin geen andere keuze had dan hun vakantie, waarvoor ze al £2.500 hadden betaald, te annuleren.

De vakantieganger zegt dat haar partner na aankomst op Terminal 2 om in te checken op 3 mei de reis werd geweigerd vanwege een lichte blauwe inktvlek op zijn paspoort.

De huisvrouw deelde haar beproeving op Facebook, waar vakantiebedrijf TUI werd overspoeld met opmerkingen van sociale mediagebruikers die beweerden dat ze de inktvlek, die mogelijk was veroorzaakt door het nat worden van het paspoort, niet eens konden zien.

De vakantieganger deelde haar beproeving met het ‘kleingeestige’ TUI-personeel op Facebook, waar het werd overspoeld met opmerkingen van sociale mediagebruikers die beweerden dat ze de inktvlek niet eens konden zien.

Overheidsrichtlijnen stellen dat een paspoort als beschadigd kan worden beschouwd als details onleesbaar zijn of als er vlekken op de pagina’s zitten.

Niet behulpzaam

De moeder zei: “We kwamen ruim op tijd op het vliegveld, we wogen onze tassen en gingen toen naar de TUI-balie om onze instapkaarten en paspoorten te controleren.”

“De TUI-medewerkers waren helemaal niet behulpzaam. Een zei tegen mij dat als we de inkt eraf konden krijgen, we zouden kunnen gaan.”

“Ik vroeg haar hoe en ze haalde gewoon haar schouders op. Ik wist dat ik een deodorant of iets met alcohol nodig had om het eraf te krijgen en ik begon mensen te vragen en ergens te zoeken om iets te vinden.”

“Nadat ik had geprobeerd de inktvlek van het paspoort te verwijderen, maakte ik per ongeluk een kleine scheur in het paspoort en daarna wist ik dat ze het zeker niet zouden accepteren. Mijn man had het hele jaar hard gewerkt om op vakantie te gaan en ik wilde niet alleen met mijn dochter weggaan omdat ik me daar niet prettig bij zou voelen.”

“Voor mij gaat het nu niet eens meer om het geld of de vakantie. Het is de manier waarop het personeel ons behandelde op het vliegveld.”

“Mijn kleine meisje stond daar te huilen op het vliegveld omdat ze niet op vakantie kon. Vorig jaar waren er geen problemen met het paspoort van mijn man. In Turkije stempelden ze het gewoon en lieten ons meteen door.”

Ze zei dat ze bijna 2.935 euro verloren op wat ze al aan de vakantie hadden uitgegeven, met 2.231 euro voor de pakketreis, 117 euro voor parkeerkosten en de rest voor kleding en verzekeringen voor hen allemaal. Ze voegde eraan toe: “Ik heb het gevoel dat het heel kinderachtig was.”

Ze beweerde dat TUI-personeel het paspoort van haar man weigerde omdat ze niet geloofden dat Turkije hem met de inktvlekken door de grenscontrole zou laten gaan, ondanks dat ze vorig jaar met dezelfde documentatie naar dezelfde locatie reisden.

TUI weigerde commentaar te geven op het specifieke incident, maar wees op de overheidsrichtlijnen, die stellen dat een paspoort als beschadigd kan worden beschouwd als details onleesbaar zijn of als er inktvlekken op de pagina’s zitten.

Bron: Britse media