De meeste Turkse media leken te zwijgen over Erdogans historische ontmoeting met Netanyahu. Bekijk hier alle beelden.

De belangrijkste media in Turkije minimaliseerden over het algemeen de historische ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De ambivalente houding werd weerspiegeld in zowel de Engelstalige versies van de toonaangevende media in Turkije, als in de Turkse berichtgeving op woensdagochtend in Turkije.

Alleen Anadolu, een van de belangrijkste media in Turkije die ook door de staat wordt gerund, besteedde veel aandacht aan de ontmoeting met Netanyahu op zijn homepage.

Andere Turkse media leken de ontmoeting te negeren, andere ontmoetingen van Erdogan in New York te benadrukken of de ontmoeting terloops te noemen.

Volgens het Engelstalige verslag van Anadolu “werden tijdens de ontmoeting de laatste ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict besproken”.

Volgens het rapport bespraken Turkije en Israël gebieden van mogelijke samenwerking, waaronder “de gebieden energie, technologie, innovatie, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging en dat ze samen moeten streven naar een wereld waar vrede heerst.”

In het verslag in de Turkse taal van de media werd geprobeerd te benadrukken dat het “Israëlisch-Palestijns conflict werd besproken tijdens de bijeenkomst”.

Er werd ook geprobeerd te benadrukken dat Erdogan Netanyahu “ontving”. De taal in het Engelse verslag benadrukte dit aspect van de ontmoeting niet, waardoor het in het Turks lijkt alsof Netanyahu naar Erdogan ging, in plaats van andersom.

In de Arabische versie van Anadolu werd de ontmoeting helemaal niet belicht. Daily Sabah, een andere grote krant in Turkije, belichtte de ontmoeting niet, maar benadrukte wel de steun van de VS voor een “2-statenoplossing voor Palestijnen en Israëli’s”.

Yeni Safak, een rechts-populistisch dagblad, maakte ook geen melding van de ontmoeting.

Turkse media concentreerden zich in plaats daarvan op de operaties van Azerbeidzjan tegen Armeniërs in Nagorna-Karabach. Hurriyet, een ander Turks dagblad, maakte geen melding van de ontmoeting met Netanyahu, maar wel van Erdogans ontmoeting met de Italiaanse premier.

Bron: Twitter