Het gouvernement van Kirkuk, een Iraakse stad met een grote Turkmeense bevolking, heeft deze week groen licht gegeven voor het gebruik van Turks als officiële taal. Bekijk hier de beelden. 

Na het besluit van het gouvernement zal Turks worden gebruikt in officiële correspondentie en op verkeersborden.

De persvoorlichter van het gouvernement, Marwan al-Ani, vertelde aan Anadolu Agency (AA) dat Turks de laatste toevoeging is aan andere talen die door de stad als officiële taal zijn aangenomen, na de Koerdische en Syrische talen.

Ershad Salihi, een Turkmeense wetgever, is een uitgesproken criticus van de vertraging van het besluit dat oorspronkelijk werd aangenomen in 2008, terwijl de uitvoering ervan jarenlang werd uitgesteld.

Hij stuurde op 11 september een brief over de kwestie naar de gouverneur van Kirkuk, Rakan al-Jabouri.

Turkmenen zijn de derde grootste etnische gemeenschap in Irak na Arabieren en Koerden.

Er zijn geen officiële cijfers over de totale Turkmeense bevolking van het land, maar Turkmeense ambtenaren zeggen dat ze ongeveer 7% uitmaken van de 38 miljoen inwoners van het land.

Manipulatie

Het buurland van Irak, Turkije, heeft een ferm standpunt ingenomen tegen pogingen om zijn etnische samenstelling te manipuleren.

In maart drong Turkije er bij Irak op aan om een einde te maken aan de beperking van het officiële gebruik van de Turkmeense taal in Kirkuk en noemde de beperking een schending van de grondrechten van de Turkmenen.

In een schriftelijke verklaring wees het ministerie erop dat het besluit ook in strijd is met de artikelen van de Iraakse grondwet.

“Artikel 4 van de grondwet bepaalt dat Turkmeens de officiële taal is in de administratieve eenheden waar de Turkmeense bevolking geconcentreerd is.

Ook artikel 125 van de Iraakse grondwet benadrukt dat de grondwet administratieve en culturele rechten garandeert van alle onderdelen waaruit Irak bestaat,” benadrukte het ministerie.

Het ministerie zei verder dat dergelijke stappen, die voorbijgaan aan de rechten en gevoeligheden van de Turkmenen, schadelijk zijn voor de inspanningen om een culturele coëxistentie tot stand te brengen.

“We roepen de Iraakse autoriteiten op om deze beslissing snel te herzien,” luidde de verklaring.

Bron: Sabah