Terroristen in Irak en Syrië staan in het vizier nu president Erdoğan preventieve operaties heeft aangekondigd.

“We kunnen op een nacht plotseling komen”, herhaalde president Recep Tayyip Erdoğan, een slogan die hij heeft aangenomen voor bliksemoperaties tegen terrorisme.

Toen Erdoğan het parlement toesprak, enkele uren na de aanslag, impliceerde hij dat er nieuwe terrorismebestrijdingsoperaties buiten de grenzen van Turkije op komst waren.

Hoewel Erdoğan af en toe dergelijke operaties aankondigt, is er de afgelopen jaren geen uitgebreid landoffensief uitgevoerd in het buitenland.

Turkije maakt vaak gebruik van precisieaanvallen door inlichtingendiensten en drones lopen voorop in de strijd tegen PKK-leden die zich in Irak en Syrië verschansen.

“We zullen niet toestaan dat de terroristische groepering de politieke agenda verandert en de opmars van ons land belemmert,” zei hij.

Voor Erdoğan was de aanslag in Ankara de laatste flater van de terreurgroep en hebben ze niet bereikt wat ze wilden bereiken.

Hij verklaarde dat Turkije zijn strategie van een 30 kilometer diepe “veiligheidsstrook” voorbij de zuidelijke grenzen met Syrië en Irak zou handhaven en dat “nieuwe stappen” op dit gebied een kwestie van tijd waren.

“Vergeet dit nooit: we kunnen op een nacht plotseling komen,” een opmerking die werd herhaald door minister van Nationale Defensie Yaşar Güler, een beroepscommandant, toen hij op zondag vragen van verslaggevers beantwoordde over de opmerkingen van Erdoğan.

Turkije heeft de militaire actie tegen de PKK in Noord-Irak de afgelopen jaren opgevoerd in operaties die werden uitgevoerd op grond van zelfverdedigingsrechten die voortvloeien uit artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties.

De PKK is door Turkije, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Europese Unie aangemerkt als terroristische groepering.

Bron: Sabah