Ankara is een onderzoek gestart naar reclameborden die de burgemeester van Bolu in de provincie heeft opgehangen en waarin Saoedi-Arabische ambtenaren worden vergeleken met “woestijnratten”.

Ankara heeft op 2 januari een onderzoek ingesteld naar de borden die burgemeester Tanju Özcan heeft opgehangen waarin Saoedi-Arabische functionarissen “woestijnratten” worden genoemd.

Dit naar aanleiding van het incident dat leidde tot de lasting van de finale van de Turkse Supercup op 29 december.

Op de borden stond een boodschap van burgemeester Özcan waarin hij de voetbalteams van Galatasaray en Fenerbahçe feliciteerde met het feit dat ze “de woestijnratten herinneren aan de grootheid van Atatürk”.

“Er is geen Turkije zonder Atatürk,” concludeerde het bericht, verwijzend naar de stichter van de republiek Mustafa Kemal Atatürk.

Özcan herschreef het bericht in kwestie via een post op sociale media en bekritiseerde het besluit door het een “verduistering van de rede” te noemen.

“Zijn we gedwee als Turkse natie? Het moordende Saudische regime heeft de nagedachtenis van de stichter van de Turkse Republiek beledigd,” stond in het bericht.

Burgemeester Özcan benadrukte dat hij geen spijt had van het plaatsen van de reclameborden en dat niemand respectloos met Atatürk mocht omgaan.

Bron: Turkse media