De burgemeester van de noordwestelijke provincie Bolu heeft ontkend dat hij een racist is en beweerd dat zijn recente beleid niet xenofoob is.

“Ik ben noch een racist noch een fascist,” vertelde Tanju Özcan, die van de belangrijkste oppositie Republikeinse Volkspartij (CHP) is, op 28 november aan de omroep HaberTürk.

“Ik ben een individu dat de toekomst van Turkse kinderen probeert te beschermen,” voegde hij eraan toe.

Özcan heeft maatregelen ingevoerd om buitenlanders uit Bolu te weren.

Volgens de meest recente maatregelen moeten buitenlanders niet alleen 100.000 Turkse lira betalen als ze in de stad willen trouwen, maar moeten ze ook hun waterrekeningen in lira betalen.

Dit is de zoveelste in een reeks controversiële voorstellen en maatregelen van burgemeester Özcan.

Hij heeft openlijk gezegd dat Afghanen “honderd jaar achterlopen op Turkije”.

Eerder deze maand introduceerde hij het voorstel voor een huwelijksbijdrage om, naar eigen zeggen, immigranten ervan te weerhouden in zijn stad te trouwen en een gezin te stichten.

De CHP heeft eerder gezegd dat Özcan’s opvattingen hemzelf aangaan.

Tijdens het interview op 28 november zei Özcan dat hij niet bang is dat de CHP hem ontslaat, toen hij commentaar gaf op een disciplinaire procedure die tegen hem was gestart vanwege zijn opmerkingen over een vrouw.

“Ik ben niet bang om een prijs te betalen. Er zijn berichten over het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Niemand kan dat doen,” zei hij.

Özcan wordt momenteel geconfronteerd met een straf van de CHP omdat hij “grapjes” maakte over een vrouw die zijn hulp zocht voor een bevruchtingsbehandeling.

Bron: Turkse media