Foto: Een Syriër geniet van het zicht in Tartous, een havenstad in West-Syrië, gelegen aan de Middellandse Zeekust ten zuiden van Latakia.

Turkije is een campagne begonnen om het aantal vluchtelingen en migranten binnen zijn grenzen, waaronder Syriërs, te verminderen. Bekijk hier de beelden. 

De opleving komt na de succesvolle herverkiezingscampagne van president Recep Tayyip Erdogan in mei, maar gaat vooraf aan belangrijke gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden.

Migratie is de afgelopen jaren een belangrijk thema geworden in Turkije. Het land heeft minstens 3,6 miljoen Syriërs opgevangen na het uitbreken van de oorlog in hun land in 2011.

Ze worden vergezeld door migranten uit Afrika, Zuid-Azië en elders in het Midden-Oosten, die naar het land worden getrokken door de relatief hoge levensstandaard en de nabijheid van de EU, die voor velen de uiteindelijke bestemming is.

Erdogan wilde het aantal migranten en vluchtelingen terugdringen na de lokale verkiezingen van 2019.

Deze woede jegens nieuwkomers is toegenomen in een verslechterende economische situatie, waarin de kosten de pan uit zijn gerezen en de inflatie is gestegen.

Een zichtbare uiting van het nieuwe anti-immigratiebeleid is de frequentie van politiecontroles in de straten van Turkse steden. Bekijk hier de beelden.

Mensen die ervan verdacht worden illegaal in het land te zijn, worden vaak aangehouden door de Turkse politie, die de geldigheid van hun verblijfsdocumenten controleert.

“Nadat Erdogan beloofde om minstens een miljoen Syriërs terug te sturen, gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken de politie de opdracht om de regelmatige controles van relevante documenten op te drijven,” zei de bron.

“Een simpele fout, zoals het ontbreken van een verblijfsvergunning, kan leiden tot de aanhouding en uiteindelijk deportatie van een Syriër.”

In mei beloofde Erdogan een miljoen Syriërs terug te sturen naar het noorden van het land, waar het Turkse leger en zijn bondgenoten een “veilige zone” hebben ingesteld.

De politie erkent dat sommige Syriërs in grotere steden zoals Istanbul, Bursa of Kayseri werken zonder de nodige toestemming of registratie, en heeft daarom controleposten opgezet in bepaalde gebieden, meestal in de buurt van waar de vluchtelingen waarschijnlijk zullen werken.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) werden in juli minstens 950 Syriërs uitgezet.

Tussen 2016 en 2022 keerden 539.332 Syriërs terug naar hun land.

Zafer partisi

De partij van Umit Ozdag heeft een kleine maar invloedrijke anti-vluchtelingenbeweging opgebouwd, die haar bondgenoten in het grootste oppositieblok van Turkije verder naar rechts wist te trekken tijdens en na de parlements- en presidentsverkiezingen van mei.

‘We waarschuwen elkaar’

Syriërs zoals Usama hebben groepen opgericht op Facebook en Telegram om het risico op deportatie te verkleinen.

“Als we een politiecontrolepost zien, waarschuwen we elkaar zodat we niet gepakt worden omdat we een document missen,” zei hij.

“Voor de verkiezingen was dit niet zo. Maar nu houdt (de politie) mensen gewoon vast en stuurt ze naar een detentiecentrum. Daarna weet alleen God wanneer je vrij kunt komen.”

Wat er volgens expert Bodur is veranderd, is de juiste en onmiddellijke uitvoering van de regels.

“Als bijvoorbeeld een Syriër die in Ankara mag wonen in Istanbul zou worden betrapt, zou de politie een waarschuwing geven en de Syriër laten gaan. Nu brengen ze hem of haar onmiddellijk naar een detentiecentrum.”

Voor Afrikanen is de situatie volgens Bodur ingewikkelder. “Deze mensen komen via legale routes naar Turkije, maar willen uiteindelijk naar Europa.”

Bron: Hurriyet