Foto: Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat hij tegen een militaire interventie in Niger (de coupplegers) is en waarschuwt dat dit tot instabiliteit in de regio kan leiden. Bekijk hier de beelden. 

De buitenlandse militaire actie, die wordt overwogen door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), zou niet “juist” zijn, zei Erdogan tegen journalisten die zondag met hem naar Hongarije reisden.

In West-Afrika dreigt een groot regionaal conflict uit te breken. Elf landen van de West-Afrikaanse Gemeenschap (ECOWAS) dreigen ermee om Niger binnen te vallen na de staatsgreep daar.

Ze willen de democratisch verkozen president terug. Mali en Burkina Faso – waar recent ook militairen de macht overnamen – willen de nieuwe machthebbers in Niger steunen.

Sinds militairen eind juli de macht hebben overgenomen in Niger is de spanning er te snijden. Ze hebben de democratisch verkozen president Mohamed Bazoum aan de kant geschoven en opgesloten.

De macht is nu in handen van generaal Abdourahamane Tiani. Hij kondigde eerder deze week een overgangsregering aan die maximaal drie jaar aan de macht zou blijven.

Reactie Erdogan

Sinds president Recep Tayyip Erdogan in januari 2013 Niamey bezocht, heeft Turkije zijn veiligheidssamenwerking met Niger verdiept.

In juli 2020 ondertekende de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu een militaire samenwerkingsovereenkomst met Issoufou en eind 2021 droeg hij zes Bayraktar TB2-drones en Hurkus-trainingstoestellen over.

Turkije koestert ook aspiraties om een luchtmachtbasis in Niger te bouwen om zijn militaire uitrusting te huisvesten.

“Mali en Burkina Faso hebben ook gewaarschuwd dat een dergelijke militaire interventie een oorlogsverklaring aan hen zou betekenen.”

“Een militaire interventie in Niger zou de verspreiding van instabiliteit naar veel Afrikaanse landen betekenen,” zei hij.

De Turkse president voegde eraan toe dat hij voorstander is van een zo snel mogelijke terugkeer naar “constitutionele orde en een democratisch bestuur”.

“Ik geloof dat de bevolking van Niger zal opkomen voor democratie en zo snel mogelijk naar de stembus zal gaan”, zei hij.

“Als Turkije zullen we het vriendelijke en broederlijke volk van Niger blijven steunen.”

Bekijk hier de beelden.

Regering omver geworpen

Op 26 juli hielden leden van Nigers presidentiële garde president Mohamed Bazoum aan en kondigden later aan dat ze de regering omver hadden geworpen.

Generaal Abdourahamane Tchiani, hoofd van de presidentiële garde van Niger, benoemde zichzelf tot hoofd van een overgangsregering.

Sommigen in Ankara zijn ook bezorgd dat de instabiliteit een impact kan hebben in Libië, waar Turkije sterk aanwezig is met troepen en bedrijven.

Reactie wereld

De Verenigde Staten en Frankrijk veroordeelden de staatsgreep en bevestigden de legitimiteit van Bazoum, terwijl de Afrikaanse Unie de junta van Niger een ultimatum van 15 dagen stelde om het regime te ontbinden.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) veroordeelden de coup ook, mogelijk omdat ze geruchten over hun steun aan Tchiani in regionale media wilden verdrijven.

Andere regionale machten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), zoals Turkije, Egypte en Saoedi-Arabië, brachten mildere verklaringen van “bezorgdheid” uit.

China’s verklaring over de staatsgreep had een vergelijkbare neutrale toon en benadrukte de veiligheid van zijn onderdanen.

Reactie Rusland

De schijnbaar sympathieke reactie van Rusland op de staatsgreep van Tsjiani was een opvallende uitschieter.

Terwijl de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov het herstel van de “grondwettelijke orde” in Niger vaagjes steunde, beschuldigde hij de Amerikaanse regering van het meten met twee maten.

Bron: Sabah