Bolu's CHP burgemeester Tanju Özcan

De CHP-burgemeester van Bolu, Tanju Özcan, die bekend staat om zijn anti-immigrantenuitspraken in het verleden, heeft plannen aangekondigd om 100.000 Turkse lira te vragen voor een huwelijk indien een of beide partijen van een koppel buitenlanders zijn.

De burgemeester van de westelijke provincie Bolu, Tanju Özcan, heeft een begrotingsvoorstel ingediend bij de gemeenteraad dat de huwelijksprijzen in de provincie herziet.

Een van de voorgestelde wijzigingen is een verhoging van de leges voor tweede en derde huwelijken, alsmede een vergoeding van 100.000 Turkse lira die aan de stad moet worden betaald indien een of beide partijen in een huwelijk een buitenlandse nationaliteit hebben.

Özcan’s voorstel is de zoveelste in een reeks van controversiële, opmerkingen en stappen van de burgemeester van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Eerder dreef hij de spot met een vrouw die een hijab droeg in een televisie-interview en zei hij openlijk dat Afghanen “honderd jaar achterlopen op Turkije”.

Met dit huwelijksgeldvoorstel geeft hij openlijk toe dat hij immigrantenfamilies wil ontmoedigen om zich in de provincie te vestigen.

“We willen niet dat buitenlanders in Bolu trouwen, zich in de stad vestigen en kinderen krijgen,” zei hij.

“We willen dat ze terugkeren naar hun land, daarom stellen we deze besluiten voor.”

Hij noemde specifiek Iraakse en Syrische vluchtelingengezinnen en zei dat zij zich niet in Bolu zouden moeten vestigen. Er zijn nu bijna vier miljoen vluchtelingen in Turkije, van wie meer dan 90% is gekomen als gevolg van het conflict in Syrië.

Honderdduizenden zijn Irakezen, en deze zomer kwam een golf van Afghaanse migranten naar het land nadat de Verenigde Staten zich uit Afghanistan hadden teruggetrokken.

Met de toename van het aantal migranten is ook het anti-immigrantensentiment toegenomen, zoals Özcan duidelijk maakt.

“Wij voeren deze regeling in, zodat twee buitenlanders niet in Bolu kunnen trouwen. Ze mogen zich niet in Bolu vestigen en ze mogen geen kinderen krijgen. Twee Syriërs en twee Irakezen mogen hier niet trouwen”, zei hij.

In de begroting zijn ook tarieven opgenomen voor degenen die scheiden en hertrouwen. De prijs voor een tweede huwelijk zal 5.000 lira bedragen, terwijl de prijs voor een derde 50.000 lira zal bedragen.

“We nemen deze besluiten om [echtscheiding] niet aan te moedigen, om de integriteit van het gezin te beschermen, om de trauma’s van gescheiden kinderen te voorkomen,” zei hij.

Özcan voorspelt dat de maatregel unaniem door de gemeenteraad zal komen. Als iemand bezwaar maakt, zal hij hem ervan beschuldigen dat hij een scheiding wil.

“Ik zal ze vragen: ‘Bro, ben je uit op een tweede huwelijk? Een derde huwelijk?”, zei hij.

Özcan is eerder onderwerp geweest van een disciplinair onderzoek door de CHP vanwege zijn opmerkingen en gedrag.

Hij heeft publiekelijk verklaard dat zijn standpunten niet overeenkomen met die van de partij.

Bron: Turkse media