Turks koeriersbedrijf Getir ontslaat werknemer na zijn straatinterview uit protest tegen arbeidsomstandigheden

De Turkse supersnelle bezorggigant Getir heeft een werknemer ontslagen nadat hij in een interview op straat had geprotesteerd tegen de arbeidsomstandigheden en de verslechterende economie.

In zijn interview van vorige maand zei de motorkoerier, wiens naam niet bekend is gemaakt: “Ik werk 14 uur per dag. Ik heb geen doel, geen doel. Ben ik naar de wereld gekomen, alleen om te werken?”

“Als een auto me hier aanrijdt, kruis mijn hart dat ik niet zou zeggen ‘Waarom ben ik gestorven? Ik was van plan te blijven leven. De laatste keer dat ik op vakantie ging was in 2017,” zei hij verder.

Daarna werd de werknemer uit zijn functie ontslagen.

In een interview met dagblad Cumhuriyet op 12 nov. zei de ex-werknemer dat het bedrijf hem geen reden had gegeven voor zijn ontslag.

“Ze hebben me gisteren de facto ontslagen, maar ze [Getir administratie] waren al begonnen zich zeer negatief te gedragen in de nasleep van dat interview. Ze waren me onder druk aan het zetten en aan het bedreigen.

Ze zeiden voortdurend: ‘We zouden je ontslaan, bid maar dat we je niet ontslaan’,” zei de koerier.

Hij zei dat het bedrijf hem niet meteen na het interview had ontslagen omdat dat een reactie zou uitlokken, maar een tijdje had gewacht tot het interview vergeten zou zijn.

Hij zei dat hij een telefoontje had gekregen van zijn manager die hem vertelde dat de administratie hem wilde ontslaan.

“Hij [de manager] zei tegen mij: ‘Ik heb nog één kans voor je gevraagd; geef zo’n interview niet meer; verlies je laatste kans niet,’ zei de koerier.

Getir bevestigde het ontslag van de werknemer in een verklaring op 12 november, maar ontkende dat het besluit iets te maken had met het straatinterview van vorige maand.

“Zijn [arbeids]contract is beëindigd vanwege andere redenen in verband met werkdiscipline. Deze beslissing heeft niets te maken met de verklaring die de koerier eerder heeft afgelegd,” zei het bedrijf in een schriftelijke verklaring die werd gedeeld op Twitter.

Bron: Turkse media