Foto: Een Turkse dame geniet van een frisdrank bij Starbucks

Misplaatst kopje van alomtegenwoordige koffieketen leidt tot ontslag van presentator en directeur van pro-regerings nieuwsnetwerk na reacties van kijkers. Bekijk hier de beelden. 

Meltem Günay, een presentatrice van de regeringsgezinde televisiezender TGRT, werd zondag ontslagen nadat ze op het nieuws verscheen met een Starbucks koffiekopje.

Turkse kijkers waren woedend over wat zij zagen als Günay’s goedkeuring van het merk, dat door velen in de moslimwereld wordt gezien als pro-Israël.

In een verklaring beweerde het netwerk dat Günay en de regisseur van het nieuwssegment allebei ontslagen waren vanwege ongepaste productplaatsing.

Het netwerk voegde eraan toe dat het de acties van zowel de presentator als de regisseur “sterk veroordeelt” en kondigde aan dat hun contracten waren beëindigd.

Starbucks is in de moslimwereld het slachtoffer geworden van boycots vanwege steun aan Israël in zijn oorlog tegen Hamas.

Hoewel het bedrijf niet actief is in Israël, heeft het hoger management een pro-Israël imago opgebouwd door zich te verzetten tegen een anti-Israël verklaring van een van de vakbonden in het begin van de oorlog.

‘Boycot wint aan populariteit’

In veel Arabische landen wint de boycot- Israël groep flink aan populariteit.

Klanten mijden sinds de oorlog massaal Starbucks en McDonald’s. Ze willen hun geld niet uitgeven op een plek die de ‘apartheid legitimeert’.

Ook multinationals als Pizza Hut, Burger King, Puma en Domino’s Pizza staan op de lijstjes van te mijden bedrijven.

Ook in Marokko wint de boycot-beweging aan kracht, waarbij de schijnwerpers vooral zijn gericht op de Franse supermarktketen Carrefour.

Omdat het bedrijf vooral actief is in de illegale nederzettingen op de bezette Westoever.

Bron: Turkse media