Er is “geen verschil” tussen wat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu doet tijdens de aanvallen op Gaza en wat nazileider Adolf H*tler tientallen jaren geleden deed, heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gezegd.

Tijdens een uitreiking van wetenschapsprijzen in de hoofdstad Ankara op woensdag, vroeg Erdogan:

“Ze spraken altijd slecht over H*tler, maar waarin verschilt hij met H*tler?”, zei de Turkse president.

“Is wat Netanyahu doet anders dan wat H*tler deed? Dat is het niet. Hij is rijker dan H*tler. Hij krijgt steun van het Westen, alle soorten steun vanuit de Verenigde Staten. En wat hebben ze daarmee gedaan? Ze hebben meer dan 20.000 mensen vermoord in Gaza.”

De Turkse president trok een vergelijking tussen de behandeling van geleerden wereldwijd die vandaag de dag onderdrukking en vervolging durven aan te klagen en in nazi-Duitsland 80 jaar geleden.

Erdogan benadrukte dat academici in de VS en elders worden ontslagen of gecensureerd omdat ze opkomen voor de Palestijnen, en dat ze worden geconfronteerd met druk en bedreigingen, net als degenen die tientallen jaren geleden opkwamen voor het Joodse volk.

Voor geleerden die onder druk staan omdat ze opkomen voor de menselijke waardigheid in Gaza, staan de deuren van Turkse universiteiten voor hen open, voegde Erdogan eraan toe.

Internationale instellingen hebben gefaald

“We realiseerden ons dat de instellingen die groot praten en grote budgetten uitgeven volledig hol zijn als het gaat om Israël en zijn wreedheden,” zei de president.

“Van de VN-Veiligheidsraad tot persorganisaties, van de EU tot journalistengroepen, alle instellingen die dienen als apostelen van de democratie hebben gefaald,” zei hij.

Niet alleen internationale organisaties maar ook de prestigieuze westerse universiteiten hebben gefaald in de kwestie Gaza, voegde Erdogan eraan toe.

Bron: Turkse media