Analisten verwachten dat de economische crisis in Turkije zal verergeren nadat president Tayyip Erdoğan in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de overwinning behaalde en zijn partij een parlementaire meerderheid in een wetgevende stemming.

De Turkse lira, die de afgelopen jaren gestaag is gedevalueerd en in één jaar tijd in waarde is gehalveerd, bereikte een historisch dieptepunt toen de markten de ochtend na de stemming opende.

President Erdoğan ondermijnde de verwachtingen door als winnaar uit de bus te komen met 49,5% van de stemmen in de presidentsrace, tegenover 44,9% voor zijn uitdager, Kemal Kılıçdaroğlu. Aangezien geen van beide kandidaten de drempel van 50% haalde die nodig is voor een volledige overwinning, zal op 28 mei een tweede ronde plaatsvinden.

Erdoğan’s regeringsalliantie, bestaande uit zijn partij Rechtvaardigheid en Ontwikkeling en een groep nationalistische partijen, heeft ook een parlementaire meerderheid behaald.

Wijdverspreide bezorgdheid over een crisis in de kosten van levensonderhoud heeft de steun voor Erdoğan bij de verkiezingen niet weggenomen, ook al heeft zijn onorthodoxe economische beleid, waaronder een langdurige afkeer van het verhogen van de rente, bijgedragen aan de stijgende inflatie en de toenemende kosten van voedsel en andere basisgoederen.

Volgens de Wereldbank is Turkije de 19e economie ter wereld. Zij heeft opgemerkt dat de Turkse economische crisis van de afgelopen vijf jaar gepaard ging met inspanningen om de economische groei te ondersteunen “met krediethausses en vraagstimulansen”.

Economen van Bloomberg schatten dat de Turkse centrale bank sinds december 2021 meer dan 177 miljard dollar heeft uitgegeven om de lira te ondersteunen.

Inflatie

De Turkse inflatieonderzoeksgroep (ENAG), die de inflatie op een mandje van goederen en diensten meet, registreerde vorige maand een prijsstijging van 105,19% ten opzichte van het voorgaande jaar.

De prijs van uien, een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken, werd al snel een discussiepunt tijdens de verkiezingen nadat Kılıçdaroğlu vorige maand een video had uitgebracht waarin hij verklaarde: “Nu is een kilo uien 30 lira, als [Erdoğan] blijft wordt het 100 lira.”

Erdoğan sloeg tijdens een verkiezingsbijeenkomst terug en wuifde de bezorgdheid over de stijgende voedselprijzen weg.

“Onze zaak is geweldig. We weten hoe we een ui met onze vuist moeten pletten en hoe we hem moeten eten. In dit land is er geen [dure] ui, aardappel of komkommer probleem. Wij hebben de problemen in Turkije al opgelost,” zei hij.

Problemen

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch Ratings wees op de slinkende buitenlandse reserves van Turkije als gevolg van pogingen om de lira te stabiliseren en voorspelde problemen voor de volgende regering.

“Ongeacht wie er wint, zal de volgende regering nog steeds geconfronteerd worden met een moeilijke economische situatie die gekenmerkt wordt door een aanhoudende vraag naar buitenlandse valuta en druk op de lira, een groot tekort op de lopende rekening, afnemende internationale reserves en een hoge inflatie”, aldus het rapport.

Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat leden van de zespartijencoalitie van de Turkse oppositie de overwinning behalen om het internationale vertrouwen in de Turkse economie te herstellen en terug te keren naar een meer orthodox economisch beleid.

Bron: Turkse media