Zowel Recep Tayyip Erdoğan als zijn rivaal Kemal Kılıçdaroğlu willen de 3 miljoen stemmen die Sinan Oğan zondag in de eerste ronde won.

De presidentskandidaten van Turkije willen plotseling praten met Sinan Oğan, een weinig bekende nationalistische politicus die zondag derde werd bij de verkiezingen en van de ene dag op de andere een potentiële koningmaker is geworden.

Vooruitlopend op een tweede ronde op 28 mei wil Oğan een ministerie bemachtigen, terwijl president Recep Tayyip Erdoğan en zijn rivaal Kemal Kılıçdaroğlu de steun willen van zijn 2,8 miljoen kiezers, die ongeveer 5,2 procent van de stemmen van zondag vertegenwoordigden.

Het team van Kılıçdaroğlu zei maandag dat hun eerste gesprekken met Oğan erop wijzen dat er ruimte is voor samenwerking.

De islamistische politicus Erdoğan won zondag de eerste ronde van de Turkse verkiezingen met 49,5 procent (27,1 miljoen stemmen), maar de race gaat nu naar een tweede ronde omdat hij er niet in slaagde de 50 procent te halen die nodig is voor een volledige overwinning.

Zijn belangrijkste rivaal Kılıçdaroğlu, die over twee weken tegenover hem staat, behaalde 44,9 procent (24,6 miljoen).

Oğan kan zich aan beide kanten binden en speelt daarop in door zowel Erdoğan als Kılıçdaroğlu aan het lijntje te houden.

“Vanaf het begin leek het erop dat de verkiezingen zouden eindigen in een tweede ronde en dat Turkse nationalisten en aanhangers van Atatürk de beslissing zouden nemen in de tweede ronde,” vertelde hij verslaggevers vannacht toen de resultaten binnenkwamen, verwijzend naar de stichter van de moderne Turkse republiek.

“We hadden gezegd dat de Turkse nationalisten in de buik van deze verkiezingen zouden zitten.”

Oğan, afkomstig uit de verre oostelijke stad Iğdır, dicht bij de Armeense grens, is altijd een wispelturige rebel geweest in de nationalistische beweging.

Hij is een voormalig parlementslid, die uit de MHP, de nationalistische bondgenoten van Erdoğan, is gezet. Strategisch gezien pleit hij voor de terugkeer van Syrische vluchtelingen en staat hij erop dat er geen concessies worden gedaan aan Koerdische partijen die hij associeert met terreurgroepen.

Voor de verkiezingen was hij openhartig dat een tegenprestatie op zijn plaats was: “We zullen onze eisen bespreken met de partijen waarmee we aan tafel zitten. Uiteraard zullen wij geen gratis partners zijn. We zullen eisen stellen, zoals ministeries.”

Turkse media meldden dat hij telefoontjes kreeg van zowel Kılıçdaroğlu als van oud-premier Binali Yıldırım, een van Erdoğans zwaargewichten in de AK-partij.

Verwacht nu dat Oğan gaat genieten van zijn 14 dagen roem.

Bron: Turkse media