Twitter heeft rond de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend tweets verborgen in Turkije.

Het zou gaan om tweets die ­alleen in Turkije worden geblokkeerd, elders in de wereld zijn ze nog te lezen, aldus een volgende tweet.

De details van het juridische verzoek en welke specifieke accounts het doelwit waren werden niet openbaar gemaakt.

Toch vertelde Dr. Tuğrulcan Elmas, een postdoctoraal onderzoeker die zich richt op manipulatie van sociale media aan de Indiana University Bloomington, aan Insider dat hij ongeveer een half dozijn accounts heeft getraceerd die inhoud plaatsen die verband houdt met de Turkse verkiezingen en die zijn geschorst.

Waarnemers reageerden snel op de beslissing van Musk om Twitter-accounts op verzoek van de Turkse regering de mond te snoeren.

“De Turkse regering vroeg Twitter om zijn tegenstanders te censureren vlak voor de verkiezingen en @elonmusk voldeed,” twitterde Matt Yglesias, een Bloomberg-columnist, zaterdag, waarop Musk terugschoot om zijn beslissing te verdedigen.

“Zijn je hersenen uit je hoofd gevallen, Yglesias?” antwoordde Musk. “De keuze is Twitter in zijn geheel af te sluiten of de toegang tot sommige tweets te beperken. Welke wil je?”

Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, reageerde op de thread door te zeggen: “Wat Wikipedia deed: we stonden sterk voor onze principes en vochten tot aan het Hooggerechtshof van Turkije en wonnen. Dit is wat het betekent om vrijheid van meningsuiting te behandelen als een principe in plaats van een slogan.”

Wikipedia werd in Turkije van 2017 tot 2020 verboden vanwege een artikel over door de staat gesponsord terrorisme, waarin het land werd beschreven als sponsor van de terreurgroepen Islamitische Staat en Al-Qaeda.

Na een langdurige juridische strijd die escaleerde tot aan het hoogste gerechtshof van het land, werd de Turkse blokkade van Wikipedia in januari 2020 opgeheven.

Twitter verdedigde maandag zijn acties door te zeggen dat het vorige week met de Turkse regering onderhandelde.

De Turkse regering “maakte ons duidelijk dat Twitter de enige sociale mediadienst is die niet volledig voldoet aan de bestaande gerechtelijke bevelen”, tweette de afdeling wereldwijde overheidszaken van het platform.

“We ontvingen wat we dachten dat een laatste dreigement was om de dienst af te sluiten – na verschillende waarschuwingen – en daarom hebben we, om Twitter tijdens het verkiezingsweekend beschikbaar te houden, actie ondernomen op vier accounts en 409 Tweets die op gerechtelijk bevel waren geïdentificeerd,” voegde Twitter eraan toe.

Het besluit van Twitter om de toegang tot accounts uit Turkije af te snijden komt op het moment dat de zakelijke banden van Musk met het land zijn verstevigd na toenemende communicatie tussen Erdogan en Musk.

Het paar ontmoette elkaar voor het eerst in 2017, meldde Forbes, voordat ze in 2021 om de tafel gingen zitten om lithiumbatterijen voor elektrische voertuigen en de lancering van satellieten te bespreken.

Dat jaar tekende Turkije zijn deal met SpaceX om zijn in eigen land geproduceerde communicatiesatelliet, Türksat 6A, te lanceren. In 2022, per Forbes, schudden Musk en Erdogan elkaar de hand tijdens het WK voetbal.

Vorige maand, na jaren van uitstel, werd Turkije’s eerste binnenlandse en nationale observatiesatelliet de ruimte in gelanceerd – met behulp van een Falcon 9 raket gemaakt door Musk’s bedrijf, SpaceX, meldde de lokale nieuws outlet Türkiye Newspaper.

Hoewel de financiële details van de deal onduidelijk blijven, merkte Space.com op dat een enkele Falcon 9 raketvlucht ruwweg 62 miljoen dollar kost.

Bron: Turkse media