Foto: Merve Dizdar

Merve Dizdar, de eerste Turkse vrouw die eerder de prijs voor beste actrice won op het filmfestival van Cannes, heeft voor het laatste oplaaiende conflict gezorgd tussen de conservatieve elite van Turkije en de liberale cultuursector.

Dizdar, een actrice met een tenger figuur en een humoristisch, asymmetrisch gezicht, is een dubbel symbool geworden sinds haar emotionele acceptatietoespraak op het internationale filmfestival op zaterdagavond, waarin ze hulde bracht aan de nooit aflatende strijd van Turkse vrouwen voor hun rechten.

De critici van Dizdar, waaronder hooggeplaatste personen in de regering en de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), schilderden haar af als een “zielige slaaf van het Westen” die “haar land beledigde” om een prijs te krijgen – een beschuldiging die vergelijkbaar is met die aan het adres van Orhan Pamuk toen hij in 2006 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Dizdar speelt Nuray, een scherpzinnige lerares in het lyrische drama “Over droge grassen” van de bekroonde regisseur Nuri Bilge Ceylan.

Nuray, die na een terreuraanslag een beenprothese draagt, behoudt haar hoop in de gemeenschap in schril contrast met de sardonische antiheld van de film, Samet, die bijna alles minacht in het kleine Anatolische dorp waar beiden als leraar werken.

De film werd opgenomen in verschillende dorpen in de Oost-Anatolische provincie Erzurum, een nationalistisch en conservatief hartland waar Ekrem İmamoğlu, de burgemeester van Istanbul en een sleutelfiguur in de presidentiële campagne van de oppositie, begin mei met stenen werd bekogeld.

Dizdar zei dat ze zich niet hoefde voor te bereiden op de rol van Nuray omdat haar geboorte in Turkije haar op deze rol heeft voorbereid.

“Ik draag deze prijs op aan al mijn zussen die nooit de hoop opgeven, wat er ook gebeurt, en aan alle opstandige zielen in Turkije die wachten op de goede dagen die ze verdienen,” zei ze terwijl ze trillend van opwinding voorlas uit haar aantekeningen.

Bron: Turkse media