De commissie voor digitale platforms van het Turkse parlement heeft vertegenwoordigers van Disney opgeroepen om op 9 november voor hen te verschijnen om de annulering van de tv-serie “Atatürk” toe te lichten. Bekijk hier de beelden. 

De beslissing, die controverse veroorzaakte, leidde ertoe dat het hoofd van de commissie, Hüseyin Yayman, verklaarde dat de beslissing van Disney een daad van duidelijke censuur was.

De annulering, besproken tijdens een commissievergadering voorgezeten door de regerende afgevaardigde van de Rechtvaardigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) Hüseyin Yayman op 12 oktober, deed vragen rijzen over “externe druk die het besluitvormingsproces beïnvloedt”.

Yayman betwistte Disney’s beslissing om inhoud gecentreerd rond de stichtende leider van Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, te annuleren, ongeacht de context.

“Is er druk vanuit de Armeense diaspora of groepen in de VS, of gaat het om de inhoud? Er is iets dat we niet weten,” merkte hij op.

De serie, die oorspronkelijk bedoeld was om de 100e verjaardag van de republiek Turkije te vieren en Atatürk te eren, stuitte op verzet van het Armenian National Committee of America (ANCA).

De campagne van de ANCA tegen de serie leidde tot beschuldigingen dat politieke motieven de keuze van Disney beïnvloedden.

Als reactie hierop werd de serie omgetoverd tot een speelfilm die op 3 november in première gaat in de Turkse bioscopen.

“We verwachten dat Disney ambtenaren zich verontschuldigen tegenover de Turkse natie over deze kwestie,” verklaarde Yayman, die de behoefte aan een verklaring van Disney benadrukte.

Daarnaast vraagt de commissie een schriftelijk advies van de Radio en Televisie Hoge Raad (RTÜK) om de situatie verder te beoordelen, liet hij weten.

Bron: Hürriyet