Erdoğan geeft opnieuw signaal voor nieuwe grondwet

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 1 september opnieuw aangegeven dat zijn Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) een nieuwe grondwet zal voorbereiden. Bekijk hier de beelden.

Tijdens de openingsceremonie van het gerechtelijk jaar in het presidentschap van het Hof van Cassatie zei Erdoğan:

“Met de opening van het parlement (in oktober) zullen we onze initiatieven om de Turkse democratie naar een nieuwe grondwet te brengen opnieuw opstarten.”

“We hebben een droom sinds 2011. Deze droom is om Turkije te redden van de grondwet en het naar een grondwet te brengen die de Eeuw van Turkije waardig is.”

“Onze belofte is dat het een eersteklas grondwet wordt die eersteklas democratie, economie en vrijheden aanvult. De Eeuw van Turkije zal worden versterkt met een dergelijke grondwet. We moeten nu een tekst voorleggen aan het oordeel van de natie, die door alle 85 miljoen mensen zal worden omarmd. Ik nodig politieke partijen, hoge rechtbanken, universiteiten, staatsinstellingen, balies en elk lid van onze natie uit om bij te dragen aan het proces,” zei Erdoğan.

De grondwet van 1982, opgesteld door het militaire regime, werd 19 keer gewijzigd. Drie referenda voor de grondwetswijzigingen werden gehouden in 2007, 2010 en 2017 onder de regerende AKP, waarmee de weg werd vrijgemaakt voor het gecentraliseerde hyperpresidentiële regime van vandaag.

Vóór de grondwet van 1982 had de Republiek Turkije drie verschillende grondwetten, opgesteld in 1921, 1924 en 1961.

1 oktober

President Recep Tayyip Erdoğan heeft aangekondigd dat hij de inspanningen voor een nieuwe grondwet nieuw leven wil inblazen, met de officiële heropening van het parlement gepland voor 1 oktober.

In een oproep tot nationale eenheid en participatie nodigde Erdoğan politieke partijen, hoge rechtbanken, universiteiten en elk individu in de natie uit om bij te dragen aan het constitutionele hervormingsproces.

“Met de opening van het parlement zullen we onze initiatieven hervatten om de Turkse democratie tot een nieuwe grondwet te brengen,” verklaarde Erdogan.

In een aparte toespraak deed Erdoğan een oproep aan alle 85 miljoen burgers om “hun verschillen opzij te zetten en zich te verenigen” tijdens de viering van de 100e verjaardag van de Turkse Republiek.

“Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van onze republiek willen we een grote omhelzing realiseren met 85 miljoen mensen. Zelfs als we niet over elk onderwerp hetzelfde denken, moeten we in staat zijn om in dezelfde richting te kijken,” verklaarde Erdoğan in zijn toespraak tijdens een afstudeerceremonie van de Nationale Defensie Universiteit in het Tuzla district in Istanbul op 31 augustus.

Hulde aan Mustafa Kemal Atatürk

De president maakte van de gelegenheid gebruik om de verjaardag van het Grote Offensief te herdenken, een grote tegenaanval van de Turkse legers in 1922.

Hij bracht hulde aan Mustafa Kemal Atatürk, de toenmalige opperbevelhebber die leidde tot de “overwinning, die een voorbeeld is van de Turkse natie’s liefde voor vrijheid,” en zijn wapenbroeders.

Bron: Hurriyet