Een document uit het Duitse archief heeft onthuld dat Ankara de poging van een Duitse productiemaatschappij om een film te maken over de Ottomaanse sultan Abdülhamid II in 1935 heeft gedwarsboomd.

Dat komt omdat het werk zich uitsluitend zou richten op zijn privéleven, zo meldt het dagblad Hürriyet.

De filmproductiemaatschappij “Neues Deutsches Lichtspielsyndikat”, die zelfs had besloten om een aanzienlijk deel van de film op historische locaties in Istanbul, de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, op te nemen, nam via de Turkse ambassade in Berlijn contact op met de Turkse autoriteiten in Ankara voor toestemming voor de film.

Het ministerie maakte voorbehoud en zei: “We zien een bezwaar tegen het verlenen van toestemming voor het filmen van deze film.”

Zelfs de bereidheid van de productiemaatschappij om mogelijk “problematische” elementen in het scenario aan te passen kon de beslissing niet beïnvloeden, waardoor de film niet werd gemaakt, aldus het rapport.

Details over deze beslissing werden gevonden in het rapport dat naar Duitsland werd gestuurd door de Duitse ambassadeur in Ankara.

Onderzoeker Dr. Resul Alkan, die onderzoek deed in Duitse archieven, deelde een document waaruit blijkt dat de Duitse ambassadeur in Ankara Wilhelm Fabricius het proces nauwlettend in de gaten hield en de “koude” sfeer in Ankara over de film doorgaf aan het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

In zijn rapport verklaarde de ambassadeur: “Het scenario van de film draait meer om het sensationele haremleven dan om serieuze historische gebeurtenissen.”

De harem is een paleisruimte waar de moeder, zus en bedienden van de Ottomaanse sultan woonden.

Over het algemeen werd het privéleven van de sultans geportretteerd binnen het kader van de gebeurtenissen in de harem.

“De regeringskringen in Ankara zijn bezorgd dat de film bestaande misvattingen over Turkije in Europa kan doen herleven.”

Het oriëntalistische perspectief in Europa en de artistieke werken die erdoor geïnspireerd werden, schilderden het haremleven vaak af als een levendig, ingewikkeld en dramatisch aspect van de Turkse cultuur.

Maar met de oprichting van de Turkse Republiek in 1923 onder leiding van de oprichter Mustafa Kemal Atatürk, zorgden de hervormingen voor een meer verlicht en modern gezicht voor de Turkse cultuur.

Bron: Hürriyet