In Şarköy, Tekirdağ, een regio met eeuwenoude wijnbouw- en wijnbouwtradities in de regio Thracië in Turkije, is het aantal wijnbouwbedrijven, dat in het begin van de jaren 2000 meer dan 40 bedroeg, nu geslonken tot minder dan 10.

De productie van wijndruiven blijft dalen en daar zijn een aantal redenen voor.

Terwijl de productie van wijndruiven blijft dalen, worden lokale ondernemers in Şarköy geconfronteerd met een nieuwe uitdaging door een nieuwe verordening die op 1 januari van kracht wordt.

Cem Çetintaş, de eigenaar van Melen Winery in Şarköy, beweerde dat de verordening alle kleine en middelgrote wijnbedrijven in Turkije met uitsterven bedreigt.

Çetintaş betoogde dat de nieuwe regeling buitenlandse bedrijven met veel kapitaal bevoordeelt op de markt, wat leidt tot monopolisering en in het voordeel is van importeurs.

“Druivenproducenten en boeren, die hun brood verdienen met wijngaarden, zullen door de monopolisering gedwongen worden om hun producten tegen lagere prijzen te verkopen. Ze kunnen zelfs verlies lijden,” zei hij.

“Deze verordening is een zware klap voor de productie van alcoholische dranken in Turkije. Als deze wordt geïmplementeerd, lopen veel bedrijven het risico hun productie te staken,” voegde Çetintaş eraan toe.

Hij benadrukte dat er steeds meer vraag is naar wijnen van lokale druiven op buitenlandse markten.

Çetintaş benadrukte de inspanningen van veel lokale producenten die, ondanks de teruglopende lokale druivensoorten, erin geslaagd zijn om ze opnieuw te introduceren en te verbouwen.

“Een groot aantal van deze bedrijven heeft de afgelopen 10-15 jaar nieuwe wijngaarden aangelegd en hun productiefaciliteiten uitgerust met nieuwe technologieën om de kwaliteit te verbeteren,” zei hij.

“In deze oneerlijke concurrentieomgeving zullen veel van deze producenten hun activiteiten niet kunnen voortzetten, waardoor waardevolle bijdragen verloren gaan.”

“Als wijnmakers eisen wij dat deze verordening wordt heroverwogen en geëvalueerd. We verwachten dat de sector in Turkije, net als in Europa, steun krijgt om zijn concurrentievermogen zowel binnenlands als internationaal te verbeteren.”

Bron: Turkse media