De “nepdokter” die zich vorig jaar voordeed als praktiserend arts in een staatsziekenhuis in de noordwestelijke provincie Tekirdağ is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en 18.000 Turkse Lira aan strafboete.

De eenentwintigjarige Ayşe Özkiraz, die zich voorstelde als “huisarts” in het staatsziekenhuis van Çerkezköy en werd aangehouden nadat andere artsen argwaan kregen en een klacht indienden, werd op 25 oktober gearresteerd.

Özkiraz ging via haar advocaat tegen de beslissing in beroep. Het beroep van de advocaat bij de hogere rechtbank werd verworpen.

Na het onderzoek werd tegen Özkiraz een rechtszaak aangespannen met een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar voor “vervalsing van officiële documenten”, één tot drie jaar voor “vervalsing van privédocumenten” en nog eens twee tot vijf jaar voor “verzet tegen de wet op de onbevoegde geneeskunde”.

Özkiraz verscheen voor de rechter tijdens de vijfde zitting van de zaak. Tijdens haar verdediging verklaarde ze dat ze spijt heeft van wat ze heeft gedaan en dat ze zich verontschuldigde.

Özkiraz beweerde dat ze tijdens haar tijd in het ziekenhuis geen financieel gewin heeft behaald en dat ze haar stagekaart alleen aan haar ex-vriend heeft laten zien en nergens anders heeft gebruikt.

“Ik geef toe dat ik een keer een hechting heb uitgevoerd tijdens een operatie en ik heb veel spijt van mijn daden. Ik ben begonnen met medicijnen voor de verslechtering van mijn geestelijke gezondheid.”

“Mijn familie en broers en zussen zijn belachelijk gemaakt en andere leerlingen op school lachen mijn broer uit vanwege het nieuws. Ik schaam me voor deze situatie,” verklaarde ze en eiste haar vrijlating.

De openbare aanklager verklaarde dat hij zijn definitieve oordeel over de grond van de zaak, dat tijdens de vorige zitting was aangekondigd, herhaalde en eiste een straf in overeenstemming met het definitieve oordeel en de voortzetting van Özkiraz’ straf.

Oğuz Kağıtçı, de advocaat van Özkiraz, hield vol dat zijn cliënte weliswaar de titel “dokter” gebruikte, maar geen financieel voordeel ontving.

“Niemand kan naar voren komen en zeggen dat ‘Ayşe Özkiraz mij heeft behandeld’.

De zaak kreeg veel aandacht in de pers. Ze zal hier de rest van haar leven voor boeten door het nieuws en zal deze fout altijd als een last op haar schouders dragen,” zei Kağıtçı in de verdediging van zijn cliënt.

Na de verdediging veroordeelde de rechtbank Özkiraz tot in totaal acht jaar gevangenisstraf en een strafboete van 18.000 lire.

De rechtbank stelde de bekendmaking van de uitspraak over de straf van één jaar voor “vervalsing van privédocumenten” uit en liet Özkiraz vrij.

Bron: Hürriyet