Een Turkse chirurg heeft zijn naam in de medische literatuur gevestigd met een innovatieve methode die ontworpen is om de soepele verbinding van het borstbeen na hartoperaties te vergemakkelijken.

Professor Dr. Barış Durukan merkte op dat een veel voorkomend probleem na openhartoperaties het opnieuw openen van het borstbeen is dat aan het einde van de operatie werd gesloten.

Hij voegde eraan toe dat traditionele sluitingstechnieken met draden het risico met zich meebrachten dat het bot werd doorgesneden, wat een groot probleem vormde bij patiënten met een hoog risico.

“In een poging om dit te voorkomen, heb ik een nieuwe techniek bedacht die een snelle en veilige sluiting mogelijk maakt zonder dat er speciale materialen nodig zijn.”

Deze techniek is de ‘Durukan Örgüsü’ gedoopt en heeft nu zijn intrede gedaan in de medische literatuur,” legt Durukan uit.

“Bij de conventionele aanpak wordt het borstbeen met draden dichtgenaaid. Bij oudere patiënten, mensen met diabetes en mensen met een broos bot is er echter een risico op heropening of de ontwikkeling van infecties in de regio met de routinemethode.”

“De behandeling van infecties bij dergelijke risicopatiënten is tijdrovend en gaat gepaard met een hoog sterftecijfer. Meestal worden in deze gevallen geavanceerde en dure materialen gebruikt, zoals platen, schroeven of titanium clips.”

Bij de techniek die bekend staat als de “Durukan Örgüsü” en die nu erkend is in de medische literatuur, wordt een patroon dat lijkt op een gevlochten haarvlecht gebruikt met standaardmaterialen, wat zorgt voor een veilige sluiting zonder dat er extra tijd nodig is.

Bron: Hürriyet