De gemiddelde leeftijd van hartfalen, die in ontwikkelde landen 74 jaar bedraagt, is in Turkije 68 jaar, aldus een deskundige.

In het kader van een belangrijke bijeenkomst werd in Istanbul een evenement georganiseerd.

Tijdens het evenement wees de voorzitter van de Turkse Vereniging voor Cardiologie, Prof. Dr. Ahmet Çelik, erop dat de leeftijd waarop hartfalen zich ontwikkelt in ons land jonger is dan in andere landen.

Çelik zei dat, in tegenstelling tot westerse landen, de incidentie van hartfalen bij vrouwen iets hoger is dan bij mannen in Turkije, en dat de gemiddelde leeftijd van de diagnose 68 jaar is in het land en 74 jaar in meer ontwikkelde landen.

“Een van de belangrijkste redenen is het krijgen van een hartaanval, waarbij een aanzienlijk aantal mensen daarna hartfalen ontwikkelt. Als ziekten zoals hypertensie en diabetes niet onder controle worden gehouden, neemt die kans ook toe,” zei hij.

Çelik merkte op dat patiënten met hartfalen gepaard kunnen gaan met vele andere ziekten, en wees erop dat de meest voorkomende comorbiditeiten hypertensie, hart- en vaatziekten, angst, diabetes, chronische obstructieve longziekte (COPD), bloedarmoede, atriumfibrilleren, ijzertekort, depressie, hypothyreoïdie en chronisch nierfalen zijn.

“De strijd tegen hartfalen moet beginnen met het behandelen van mensen die geen hartfalen hebben, maar wel ziekten die hartfalen veroorzaken,” voegde Çelik eraan toe.

Hartaanval

De dagen zijn lang in de zomer en je krijgt gemakkelijk honger als de nacht aanbreekt. Toch kan laat eten in de zomer het risico op een hartaanval verhogen, waarschuwde een Turkse cardioloog.

Dr. Servet Altay zei tegen Anadolu Agency dat het aantal sterfgevallen in verband met hartziekten in de zomer toeneemt.

Hij zei dat warm weer, vochtverlies en voedingsstoornissen het risico bij hartpatiënten verhogen, en dat die patiënten beter op hun maaltijden moeten letten, vooral in de zomer.

“We raden aan niet laat te eten. Ons metabolisme is daar niet geschikt voor. Het is noodzakelijk op een geschikt tijdstip te eten en niet na 19.00 of 20.00 uur,” zei hij.

Wanneer de avondmaaltijd gepaard gaat met alcohol, stijgt het cortisonegehalte en kunnen ’s morgens hartaanvallen optreden, zei Altay.

Hij adviseerde om in de zomer seizoensgroenten en -fruit te eten.

“We vragen hen weg te blijven van alle gefrituurd voedsel. Vooral bij het zwembad en op de stranden eten we gefrituurd voedsel, wat schadelijk is. We moeten onze maaltijden zonder zout bereiden en geen gerookt voedsel eten dat veel zout bevat,” drong hij aan.

Bron: Hürriyet