In Turkije is zo'n 95 procent van de stemmen geteld. Het ziet ernaar uit dat geen van de presidentskandidaten in de eerste ronde als winnaar uit de bus zal komen.

De felbevochten presidentsverkiezingen in Turkije zullen waarschijnlijk een tweede ronde krijgen, nadat president Recep Tayyip Erdogan er niet in is geslaagd 50% van de stemmen te behalen om zijn 20-jarige bewind definitief te verlengen.

De verkiezingen waar veel op het spel staat, zullen uiteindelijk beslissen over het lot van een belangrijke NAVO-bondgenoot en regionale machtsmakelaar op een moment dat de inval van Rusland in Oekraïne een groot deel van de wereld in onzekerheid heeft gedompeld.

De stemming werd zondagavond merkbaar slechter in het hoofdkwartier van Erdogans Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) in Istanbul toen zijn vroege voorsprong weggleed.

Toen 97,95% van de stemmen waren geteld, had Erdogan volgens het staatsagentschap Anadolu 49,34% van de stemmen, tegenover 44,99% voor zijn belangrijkste tegenstander Kemal Kilicdaroglu.

De derde kandidaat, Sinan Ogan, kreeg volgens Anadolu 5,28% van de stemmen.

Hij tweette dat een tweede stemming “heel goed mogelijk is” en dat “Turkse nationalisten en Ataturkisten in een sleutelpositie zitten voor deze verkiezingen”.

Kilicdaroglu verwelkomde het vooruitzicht van een tweede ronde en zei dat zijn partij zou winnen.

“Als onze natie een tweede ronde zegt, accepteren we dat graag. We zullen deze verkiezingen absoluut winnen in de tweede ronde. Iedereen zal dat zien”, zei hij over de tweede ronde, die gepland staat voor 28 mei.

Voor het eerst schaarde de Turkse oppositie zich rond één kandidaat, Kilicdaroglu, die een verkiezingscoalitie van zes oppositiepartijen vertegenwoordigt.

Vóór de stemming voorspelden analisten dat Erdogan de macht niet zonder slag of stoot zou opgeven – en dat zelfs als Kilicdaroglu een voorsprong zou behalen, de cijfers mogelijk zouden worden betwist.

De uitslag van de stemming wordt ook internationaal nauwlettend gevolgd, vooral in Moskou en Europa.

Rivalen beide vol vertrouwen

Kilicdaroglu, een 74-jarige voormalige bureaucraat, heeft beloofd de haperende economie van Turkije te herstellen en de democratische instellingen in ere te herstellen die tijdens Erdogans ambtstermijn zijn gecompromitteerd.

Na het uitbrengen van zijn stem in Istanbul zei Erdogan tegen verslaggevers: “We bidden tot God voor een betere toekomst voor ons land, onze natie en de Turkse democratie.”

Ondertussen zei Kilicdaroglu na het stemmen in Ankara: “We hebben allemaal de democratie, het samenzijn en de omarming gemist. Hopelijk zie je vanaf nu dat de lente naar dit land komt en dat het altijd doorgaat.”

Erdogan sloot zijn verkiezingscampagne zaterdagavond af met een gebed in de Hagia Sophia – een moskee en belangrijke historische plaats in Istanbul. Kilicdaroglu bezocht daarentegen het graf van Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van het moderne Turkije en overtuigd secularist.

Erdogan heeft de deugden van zijn lange bewind opgehemeld en campagne gevoerd op een platform van stabiliteit, onafhankelijk buitenlands beleid en verdere versterking van de Turkse defensie-industrie. Onlangs verhoogde hij de lonen van overheidsmedewerkers met 45% en verlaagde hij de pensioengerechtigde leeftijd.

Toen een zware aardbeving op 6 februari grote delen van het zuidoosten van Turkije verwoestte, kreeg Erdogan te maken met politieke naschokken. Zijn critici klaagden hem aan voor de mislukte reddingsoperatie en de lakse bouwcontroles die zijn regerende AK-partij twee decennia lang heeft uitgevoerd.

In de weken na de aardbeving heeft de regering tientallen aannemers, bouwinspecteurs en projectmanagers opgepakt wegens overtreding van de bouwvoorschriften. Critici deden deze actie af als zondebok.

De regering heeft zich ook verontschuldigd voor “fouten” die in de onmiddellijke nasleep van de ramp zijn gemaakt.

De beving eiste meer dan 51.000 levens in Turkije en buurland Syrië. Duizenden zijn nog steeds vermist, met ongemarkeerde graven in het zuidoosten van Turkije.

Turkije houdt om de vijf jaar verkiezingen. Meer dan 1,8 miljoen kiezers die in het buitenland wonen, hebben op 17 april al hun stem uitgebracht, meldde de Turkse krant Daily Sabah woensdag, onder verwijzing naar de onderminister van Buitenlandse Zaken van het land. Meer dan 65 miljoen Turken zijn stemgerechtigd.

Bron: Turkse media